1.9 Jāhnava Ṭhākurāṇī - Śrī Anāṅga Mañjarī despre bhāvollāsa

În Muralī-vilasa („Distracțiile flautului”), Jāhnava Ṭhākurāṇī oferă câteva răspunsuri la întrebări despre iubirea mañjarīilor într-o conversație cu discipolul și totodată fiul ei adoptiv, Rāmāi Ṭhākur (Rāmacandra Bābāji):
Rāmāi Ṭhākur a spus: „Te rog să continui. Spune-mi despre această atitudine numită bhāvollāsa. Unde se găsește? ”

Maica Jāhnava a răspuns: „Dragă, ascultă cu atenție. Această iubire bhāvollāsa poate fi găsită numai în țara sfântă a Vrindavanei. Locuința Domnului din Vrindavan este chiar dincolo de puterea zeilor. Acolo, eternul tânăr cuplu Divin domnește suprem. Slujindu-le rapsodic zi și noapte sunt servitoare precum Śrī Rūpa Mañjarī și Śrī Anaṅga Mañjarī care posedă această iubire bhāvollāsā. Fericirea Cuplului Divin este fericirea lor; ele nu știu altceva.

Cufundate întotdeauna într-un ocean de fericire în slujirea cuplului Rādhā-Kṛṣṇa, ele uită de timp. Iubirea lor, care se încântă în sentimente, ca într-o stare de însoțitoarea a Acestora, își propune să ofere plăcere lui Kṛṣṇa și hrănește dragostea dintre Rādhā și Kṛṣṇa.

Toate sunt identice cu Śrīmatī Rādhārāṇī; ele posedă doar corpuri diferite – fiind însă o viață și un singur suflet, toate sunt expansiuni ale Radhei. Când ea și iubitul ei se află la înălțimea intimității răpitoare și părul se ridică pe corpul Radhei, același fenomen se întâmplă și pe corpurile prietenelor ei. Ele experimentează de șapte ori plăcerea pe care o simte Rādhā!

Uneori, folosind vreun pretext, Rādhā aranjează ca ele să aibă întâlniri separate cu Kṛṣṇa. Văzând acest lucru fericirea ei crește de mii de ori.
Aceasta este o descriere a iubirii bhāvolasa, care l-a determinat pe Kṛṣṇa să spună în dansul în cerc: „Nu sunt în stare să vă răsplătesc Gopīi pentru dragostea pe care mi-ați arătat-o.” ”Muralī-vilāsa, cap. 6, p. 46.