3.48 Sakyam - Prietenie Spirituală

Sakhya bhava - Iubirea Prietenească se bazează pe o atitudine de servire reciprocă (maitrī).

Pentru a-l vedea pe Śrī Bhagavān în forma Lui asemănătoare omului și pentru a se purta cu El ca și cu un prieten intim, anumiți sādhaka, se angajează în toate tipurile de servicii personale așa cum au fost ele executate  de prietenii lui Krișna în Vrindavan, urmând starea sufletească a acestora.

Sakhya de acest tip nu este pentru sādhakul ce urmează vidhi-mārga. Aceasta este potrivită numai pentru devoții care practică rāga-mārga sadhana, care se bazează pe urmarea stărilor sufletești ale locuitorilor din Vraja.

Cu toate acestea, uneori este posibil pentru practicanții din vidhi-mārga să atingă o stare de prietenie în care dulceața lui Krișna este acoperită de opulența sa, când acesta nu se află în Vraja. Un exemplu elocvent în acest sens este prietenul lui Krișna, Argiuna, care însă în momentul în care Șri Krișna își etalează atotputernicia, uită de prietenie și se pleacă în fața Sa, cerându-și iertare pentru purtarea sa, care din noua perspectivă i se pare jignitoare la adresa Domnului Transcendental.

Acest lucru a fost evident în momentul în care Krișna i-a revelat Forma Universală lui Argiuna.

Acest tip de prietenie în contextul urmării căii vidhi-mārga sādhana se obține prin mari asceze în ere superioare acestei ere, așa cum este exemplificată în viața anterioară a lui Argiuna ca Nara, asociatul nedespărțit al lui Narayan în acest univers.