Lokapal Sabhakhayana 8-9

Lokapala Sabha-khayana Parva 8
Casa de Întrunire a lui Yama, zeul Justiției


"Narada spuse, 'O Yudhisthir, îți voi descrie acum Casa de Întrunire a lui Yama, fiul lui Vivaswat, și care a fost construită de Vișwakarma. Strălucitor asemenea aurului lustruit, acel Palat se întinde pe o suprafață mai mare de 100 de yogeana. Posedând splendoarea soarelui, ea îndeplinește dorințele oricăror persoane. Nici prea răcoroasă și nici prea caldă, ea încântă inimile tuturor. În acel palat nu există nici supărare și nici slăbiciune datorită vârstei, nici foame și nici sete. 
Nimic dezagreabil nu se află în acel loc și nici un fel de sentimente rele.

Orice obiect al dorinței, celest sau uman, poate fi găsit în acel palat. Tot felul de articole plăcute se găsesc acolo, precum și tot felul de alimente dulci, zemoase, agreabile și delicioase, din belșug, care sunt linse, supte și de băut. Coroanele de flori din acea clădire au o mireasmă delicioasă iar copacii ce se află în jurul acesteia dau fructe, care sunt dorite de aceștia. Există ape atât calde cât și reci, care sunt dulci și agreabile.

În acel palat mulți înțelepți regali de mare sanctitate și brahmani de mare puritate, servindu-l și venerându-l cu bucurie pe Yama, fiul lui Vivaswat. Iar Yayati, Nahusha, Puru, Mandhatri, Somaka, Nriga; înțeleptul regal Trasadasyu, Kritavirya, Sautasravas, Arishtanemi, Siddha, Kritavega, Kriti, Nimi, Pratarddana, Sivi, Matsya, Prithulaksha, Vrihadratha, Vartta, Marutta, Kusika, Sankasya, Sankriti,

Dhruva, Chaturaswa, Sadaswormi, Kartavirya, Bharata, Suratha, Sunitha, Nisatha, Nala, Divodasa, Sumanas, Amvarisha, Bhagiratha, Vyaswa, Vadhraswa, Prithuvega, Prithusravas, Prishadaswa, Vasumanas, Kshupa, Sumahavala, Vrishadgu, Vrishasena, Purukutsa, Dhwajin și Rathin; Arshtisena, Dwilipa, Ushinara; Ausinari, Pundarika, Saryati, Sarava, și Suchi;

Anga, Rishta, Vena, Dushmanta, Srinjaya și Jaya; Bhangasuri, Sunitha, și Nishada, Bahinara; Karandhama, Valhika, Sudymna, Madhu; Aila Marut; Kapota, Trinaka, Shadeva, și Arjuna, Vysawa; Saswa și Krishaswa, Sasavindu; Rama fiul lui Dasaratha, Lakshmana, și Pratarddana; Alarka, și Kakshasena, Gaya, și Gauraswa; Rama fiul lui Jamadagnya, Nabhaga, și Sagara; Bhuridyumna și Mahaswa, Prithaswa, și Janaka;

Regele Vainya, Varisena, Purujit și Janamejaya; Brahmadatta, și Trigarta, Uparichara Indradyumna, Bhimajanu, Gauraprishta, Nala, Gaya; Padma și Muchukunda, Bhuridyumna, Prasenajit; Aristanemi, Sudymna, Prithulauswa, și Ashtaka; o sută de regi din neamul Matsya, o sută din neamul Vipa și o sută din neamul Haya; o sută de regi cu numele Dhritarashtra, optzeci de regi cu numele Geanamejaya;

O sută de regi cu numele Brahmadatta, o sută de regi cu numele Iri; mai mult de două sute de Bhishma, și de asemenea o sută de Bhima; O sută de Prativindhyas, O sută de Naga, o sută de Palasa, o sută de Kasa și Kusa; acel rege al regilor Șantanu și tatăl tău Pandu, Usangava, Sata-ratha, Devaraja, Jayadratha; Vrishadarva cu miniștrii mei; și o mie de alți regi cunoscuți sub numele de Sasa-vindu și care cu toți muriseră, după ce executaseră multe sacrificii ale calului cu mari cadouri pentru brahmani,

acești sfinți înțelepți regali, cu mari realizări și mare cunoaștere a Scrierilor Revelate (șastre), ce îl serveau și îl venerau pe Yama în acea Casa a Întrunirii.
Iar Agastya, Matanga, Kala (Zeitate Timpului), Mrityu (Zeitatea Morții), Cei ce execută sacrificii, Siddha (cei ce au atins perfecțiunea), mulți Yoghini; Pitri, precum și cei ce au acceptat forme, Roata Timpului și ilustrul Purtător al untului sacrificial, toți păcătoșii printre ființele umane, cei ce au murit în timpul solstițiului de iarnă, acești ofițeri ai lui Yama, care au fost numiți pentru a număra zilele acordate tuturor; zeitățile copacilor și plantelor Singsapa, Palasa, Kasa și Kușa îl servesc și îl venerează pe Zeul Justiției – Yama în acea Casă de Întrunire a sa.

Aceștia și mulți alții sunt prezenții în Sabha regelui Pitrilor (Yama). Aceștia sunt atât de numeroși, încât nu sunt capabil să le menționez numele sau faptele. O fiu al lui Pritha, încântătoarea Casă a întrunirii, mișcându-se pretutindeni la voia proprietarului, este deosebit de extinsă. Aceasta a fost construită de Viswakarma după o lungă perioadă de timp, de penitențe ascetice. ... Mulți iluștrii Gandharvi și multe Apsaras umplu fiecare parte a acestui palat cu muzică, atât instrumentală cât și vocală, cu râsete și dans.
Fiul al Prithei, palatul este în mod suprem binecuvântat de sunete dulci și ghirlande de flori celeste. ... Aceasta este Sabha ilustrului rege al Pitrilor! Acum îți voi descrie Casa Întrunirii lui Varuna, care de asemenea este numită Pushkar-malini!" 
 
Lokapala Sabha-khayana Parva 9
Casa de Întrunire a lui Varuna, zeul apelor

'Narad spuse, „O Yudhishthir, celesta Sabha a lui Varuna nu are egal în ceea ce privește splendoarea. Ca dimensiuni este similară celei a lui Yama. Zidurile și arcurile sale sunt de un alb imaculat. Aceasta a fost construită de Vișwakarma (arhitectul celest) în adâncurile oceanului. Aceasta este înconjurată de mulți copaci celești din pietre prețioase care fac fructe și flori excelente. ... În acele crânguri sute și mii de păsări din diferite specii își deapănă tot timpul cântecele. ...

... Adityas îl servesc și îl venerează pe ilustrul Varuna, domnul apelor precum și șerpii mistici (naga) Vasuki, Takshak, Airavan, Krishna, Lohita, Padma, Chitra, Kamvala, Aswatara, Dhritarashtra, Valahaka, Matimat, Kundadhara, Karkotaka, Dhananjaya, Panimat, Kundaka, Prahlad, Mushikad, Janamejaya, toți având semne auspicioase și mandale cât și o extinsă parte înfoiată în jurul capului.

O Yudhishthir, fără nici un fel de anxietate, servește-l și venerează-l pe ilustrul Varuna. Și, o rege, Vali fiul lui Viroceana, Naraka, cel ce a cucerit întregul pământ, Sanghraha, Vipracitti și Danavii (aliații zeilor Asura) Kalakanja, Suhanu, Durmukha, Sankha, Sumanas, Sumati, Ghatodara, Mahaparswa, Karthana, Pithara, Viswarupa, Swarupa, Virupa, Mahasiras, Dasagriva, Vali, Meghavasas, Dasavara, Tittiva, Vitabhuta, Sanghrada, Indratapana, toți împodobiți cu cercei, coronițe de flori, coroane, robe celeste, binecuvântări, mare bravură, bucurându-se de imortalitate și un bun comportament, precum și excelente jurăminți, îl venerează și îl servesc în acel palat pe ilustrul Varuna, zeitate ce are ca armă lasoul.

Zeitățile celor patru oceane, ale râurilor sacre și renumite ca locuri de pelerinaj Bhaghirathi, Kalindi, Vidisa, Venwa, Narmada cea rapidă, Vipasa, Satadu, Chandrabhaga, Saraswati, Iravati, Vitasta, Sindhu, Devanadi, Godavari, Krishnavenwa, Kaveri, regină a râurilor, Kimpuna, Visalya, Vaitarani, Tritiya, Jeshthila, Sone (Soane) cel măreț, Charmanwati, Parnasa, Sarayu, Varavatya, Langali, Karatoya, Atreyi, Mahanada cel roșu, Laghanti, Gomati, Sandhya și de asemenea și al altor ape sacre, lacuri, fântâni și ape arteziene, îl venerează și îl servesc pe Varuna.

Zeitățile punctelor cardinale ale cerurilor, pământului, ale tuturor munților și a tuturor speciilor de animale acvatice îl venerează pe Varuna acolo. De asemenea diferite triburi de Gandharvi și Apsara, devotați muzicii vocale și instrumentale îi servesc lui Varuna, cântându-i imnuri de laudă. ... Primul ministru al lui Varuna, pe nume Sunabha, împreună cu fiii și nepoții săi, îi servesc de asemenea maestrului său, împreună cu apa sacră numită Go. ... Aceasta este sala de întrunire a lui Varuna, așa cum am văzut-o în călătoriile mele. Ascultă acum despre Sala de Întrunire a lui Kuvera.'"