Popularea universului nostru - Mahabharata 1.66.2

Vaisampayana spuse, 'Este cunoscut că fiii inițiali ai lui Brahma au fost cei șase mari Riși (Marici, Atri, Anghira, Pulastya, Pulaha și Kratu). Un altul a fost Sthanu.

Iar fiii lui Sthanu, dăruiți cu mare energie, au fost, după cum este cunoscut, unsprezece. Ei au fost Mriga-vayadha, Sarpa, Niriti de mare faimă, Ajaikapat, Ahivradhna, Pinaki, opresorul dușmanilor; Dahana, Iswara, Kapali de mare splendoare; Sthanu, și ilustrul Bharga. Aceștia erau cei unsprezece Rudras.

Este de asemenea binecunoscut în lume că Anghira a avut trei fii,--Vrihaspati, Utathya și Samvarta, al jurăminților rigide.
Și, O rege, s-a spus că fiii lui Atri au fost numeroși. Și fiind mari Rishi, erau toți versați în cunoașterea Vedelor, încununați cu merite ascetice și suflete ale păcii perfecte.
Fiii lui Pulastya de mare înțelepciune sunt Rakșasi, Maimuțe umanoide, Kinnaras (centauri), și Yakșai.
Fiii lui Pulaha au fost Salabha (insectele cu aripi), leii, Kimpurușa (jumătate leu, jumătate om), tigrii, urșii, și lupii.

Fiii lui Kratu, sacrii precum sacrificiile, sunt (Valikhilyas) însoțitorii lui Surya (Zeul Soare), cunoscuți în cele trei lumi ca fiind devotați adevărului și jurămintelor stricte.

Riși Dakșa, al cărui suflet era în perfectă pace, și un mare ascet, a apărut din degetul drept al lui Brahmaa, iar din degetul stâng al lui Brahmaa a apărut Muni soția marelui suflet Dakșa. Iar Muni a conceput cu ea 50 de fice; și toate acele fiice aveau caracteristici fără de cusur iar ochii îi aveau asemenea petalelor de lotus.

Domnul Dakșa, neavând nici un fiu, le-a declarat pe ficele sale Putrikas (fii). Iar Dakșa a dat 10 din fiicele sale, conform regulilor sacre Zeului Dreptății – Dharma (ce-i judecă pe cei ce termină o viață), 27 lui Ceandra (Zeul Lunii), și 13 lui Kasyapa.

Ascultă, cele 10 soții ale lui Dharma sunt: Kirti, Lakșmi, Dhriti, Medha, Puști, Șraddha, Kria, Buddhi, Lajja, și Mali.
Cele 27 soții ale lui Soma (Ceandra - zeul Lunii), toate făcând jurăminte sacre, sunt angajate în indicarea timpului, iar ele sunt Nakșatra (Zeitățile tutelare ale celor 27 de constelații din planul ekliptic) și Yoghini pentru a asista cursul lumilor.

"Brahmaa a avut un alt fiu pe nume Manu. Iar Manu a avut un fiu pe nume Prageapati. Prageapati a avut 8 fii numiți Vasu, și anume Dhara, Dhruva, Soma, Aha, Anila, Anala, Pratyușa, și Prabhasa.
Dintre aceștia, Dhara și cunoscătorul Adevărului, Dhruva au fost născuți de Dhumra;
Ceandramas (Soma) și Swasana (Anila) au fost născuți de inteligenta Swasa;
Aha a fost fiul lui Rata: iar Hutasana (Anala) al lui Sandilya;
Pratyușa și Prabhasa au fost fiii lui Prabhata.

Dhara a avut doi fii, Dravina și Huta-havya-vaha.
Fiul lui Dhruva este ilustrul Kala (Timpul), distrugătorul lumilor.
Fiul lui Soma este strălucitorul Varceas.
Varceas a făcut cu soția sa Manohara doi fii, Sisira, și Ramana.
Fiii lui Aha au fost Jyotih, Sama, Santa, și de asemenea Muni.

Iar fiul lui Agni (zeul Focului) a fost chipeșul Kumar născut într-o pădure de trestii. Și a fost numit Kartikeya pentru că a fost în principal crescut de Krittika.
Iar după Kartikeya au mai fost născuți Sakha, Visakha și Naigameya.