Ieșirea lui Avram din Mesopotamia

Ieșirea lui Avram din Mesopotamia
Abrahams Aufbruch aus Mesopotamien

La începutul istoriei poporului evreu este descrisă plecarea unui clan din orașul Ur, în Mesopotamia (Geneza 11:28).
Povestea căutării miresei pentru Isaac (Geneza 24) și povestea lui Iacob (Geneza 28-30), pe de altă parte,
indică faptul că familia lui Abraham era acasă în Harran (sau Haran), în zona de graniță a Siriei și Turciei de astăzi.

Se poate ca aceasta din urmă să fie tradiția mai veche și că orașul Ur a fost inserat în textul biblic abia în timpul exilului babilonian, deoarece Ur era mai aproape de zonele așezărilor evreilor deportați în Babilon și era cunoscut ca un oraș antic important.

În orice caz, povestea plecării lui Avraam de la Ur (sau Harran?) este privită de mulți teologi ca o legendă, care a câștigat o importanță deosebită în timpul exilului.
Povestea plecării lui Avraam din Mesopotamia a fost destinată să sugereze evreilor din exil că ei înșiși migrează într-o țară dată de „Dumnezeu” (Iehova), scrie Rainer Albertz, expert al Vechiului Testament. Avraam a fost dat exilaților ca exemplu primordial și model strălucitor al întoarcerii în vechea lor patrie” [1].

Pentru a crește disponibilitatea evreilor de a părăsi Babilonul după atâția ani, li s-au făcut mari promisiuni pentru viața în îndepărtata Palestina prin introducerea poveștii lui Avraam.
În cel de-al 12-lea capitol al primei „cărți a lui Moise”, chemarea lui Iehova de a se muta într-o țară pe care Iehova i-ar arăta-o lui Avraam este combinată cu promisiuni:
Și te voi face un popor grozav
și te voi binecuvânta
și te voi face un nume mare
și vei fi o binecuvântare "

În mod remarcabil, binecuvântarea nu trebuia să se limiteze la rudele sau la poporul lui Avraam, pentru că Iehova a anunțat imediat după aceea:
„Îi voi binecuvânta pe cei care te binecuvântează și îi voi blestema pe cei care te blestemă; ... ”

Faptul că aceste promisiuni fac aluzie la exilul babilonian pentru a-i determina pe evrei să se întoarcă acasă,
este confirmat de descoperirea în povestea despre originea evreilor a faptului că aceasta are legătuă cu Babilonul.
Astfel nu este de loc întâmplător faptul că Avraam ar fi pornit din Mesopotamia în această poveste și nu din altă țară.

Prin urmare, experiențele din exilul Babilonian au influențat considerabil modul în care a fost structurat mitul apariției poporului evreu.

O femeie din Mesopotamia

Conform tradiției biblice, Avraam a plecat spre țara Canaanului împreună cu soția, rudele și slujitorii, iar Iehova l-a anunțat că va da urmașilor săi această țară în care au trăiau canaaniții.
Într-o zi, când Avraam era foarte bătrân, și-a chemat pe cel mai bătrân servitor și a jurat să se asigure că fiul lui Avraam, Isaac, nu se va căsători cu o canaanită.
Slujitorul urma să se ducă în patria lui Avraam pentru a găsi o soție pentru Isaac. 
Autorii biblici nu au putut exprima respingerea canaanitilor mai flagrant.

Conform cunoștințelor istoricilor de astăzi, au existat frecvent căsătorii între canaaniți și familii de imigranți evrei în Canaan în istoria timpurie a Israelului.
Aceasta a fost exact problema pentru autorul textului biblic.
Povestea biblică a căutării unei mirese pentru Isaac se datorează eforturilor autorilor Genezei 1 de a separa și distinge poporul evreu de vecinii lor.
Mai ales în exilul de mai târziu și în mijlocul diversității popoarelor din regiunea dintre Nil și Eufrat, ei au avut ca obiectiv păstrarea poporului evreu prin evitarea amestecării cu popoarele vecine.

Prin urmare, acest obiectiv a modelat poveștile despre Avraam, adică legendele originii acestui popor:
slujitorul nu trebuia să-l ducă pe Isac în Mesopotamia, ci să aleagă mireasa potrivită pentru el dintre rudele lui Avraam. ...
Slujitorul a ales zece dintre cămilele stăpânului său și s-a mutat cu ele și cadouri valoroase în orașul Harran, din nordul Mesopotamiei.

Arheologii Lidar Sapir-Hen și Erez Ben-Yosef de la Universitatea din Tel Aviv subliniază că acest lucru nu a fost cazul istoric, deoarece în perioada în care se află istoria, între 2000 și 1500 î.Hr. Î.C., cămilele din Canaan nu erau încă domesticite.
Conform cunoștințelor oamenilor de știință israelieni, acest lucru s-a întâmplat doar spre sfârșitul secolului al X-lea î.num.cr. [2]

Astfel de fapte dovedite științific îi înfurie pe unii creștini „fideli” care cred cu tărie că totul s-a întâmplat exact așa cum este scris în Biblie.
Ceilalți creștini iau la cunoștință despre domesticirea ulterioară a cămilelor fără să-i deranjeze, deoarece ei citesc acest text al Bibliei ca pe o poveste de credință pe care o putem înțelege dacă presupunem că slujitorul nu a mers efectiv în Mesopotamia cu zece cămile acum câteva milenii.

Poveștile lui Avraam și ale familiei sale în forma lor actuală au fost scrise doar în ultimul mileniu înainte de numărătoarea creștină, cel mai probabil în exilul babilonian sau în perioada post-exilică.
Aufgeschrieben wurden die Geschichten von Abraham und seiner Familie in der heute vorliegenden Form erst im letzten Jahrtausend vor Christus, wahrscheinlich im babylonischen Exil oder in nachexilischer Zeit.

[1] Rainer Albertz: Die Exilszeit, Stuttgart 2001, S. 197.
[2] Vgl. Christian Weber: Bibel-Autoren erfanden Kamele, in: Süddeutsche Zeitung, 12. 2. 2014.

Vezi și
Etapele construcției Scrierilor Evreiești
   Arheologia și Eliberarea din sclavia egipteană
   Cronicele, Samuel și Regi