Septuaginta și Consiliul de la Yamnia

Creștinii afirmă că Septuaginta ar fi fost foarte bine receptata in mediile evreiesti post-alexandrine si mai tarziu și că doar mai târziu "Contradictiile doctrinare dintre iudaism si crestinism" au facut ca ea sa fie treptat abandonata de evrei in urma deciziilor rabinice de la Yamnia.
 
Nu există însă nici o dovadă pentru afirmaţia „că Septuaginta a fost foarte bine receptata in mediile evreiesti post-alexandrine”.

Consiliul de la Yamnia este o invenția foarte târzie. Nu există nici o dovadă pentru existenţa unui astfel de Consiliu rabinic care in secolul 1 (numărătoarea creştină) să fie emis o astfel de abandonare a Septuagintei ... neexistente la acea dată.

În 1871 Heinrich Graetz, un istoric german de origine evreiască, a propus existenţa unui astfel de consiliu , care să fi avut loc la sfârşitul primului secol, numit de el consiliul de la Jamnia, care ar fi decis canonul Evreiesc.

Cât priveşte Contradictiile doctrinare dintre iudaism si crestinism pe baza cărora Septuaginta ar fi fost abandonată, acest lucru arată încă o dată natura acestei lucrări (cât şi sursa ei - Hexaphala lui Origen și apoi Eusebius).