Venerarea copilului divin - perioada greco-romană

De ce "s-a impus" Isus?

În 356, Constantin al II-lea a ordonat închiderea templelor egiptene ale lui Isis-Osiris și a interzis folosirea hieroglifei egiptene ca limbă religioasă.

În 380 Împăratul Teodosie a declarat că creștinismul este religia oficială romană de stat, iar toate celelalte cultele au fost apoi interzise. Aceste edicte au fost devastatoare pentru cultura și religia egipteană, ambele fiind conservate de-a lungul mileniilor prin limba egipteană și prin sistemele de scriere a preoților egipteni.

În anul 391, Patriarhul Alexandriei, Theophilus, i-a chemat pe călugări la arme, trimițîndu-i împotriva orașului Memphis și a marelui altar al lui Serapis, Serapeumul, templul principal al religiei Osiran-Isis. Atacul ar fi asemănător cu ordonarea distrugerii Vaticanului. Preoții egipteni au fost masacrați în văile lor și pe străzi. Ferocitatea violențelor consumate de preoți, urmași și elita intelectuală egipteană din Alexandria, Memphis și celelalte orașe ale Egiptului, care au fost ucise, iar templele și bibliotecile lor au fost distruse. Structura instituțională a religiei egiptene, mai veche de peste patru milenii, a fost demolată în mai puțin de două decenii [57].

Venerarea copilului născut din părinți divini își găsește o expresie supremă în "casele de naștere", sau mammise, din perioada greco-romană "[825]. După aducerea "Casei de naștere" în apropierea templului Hathor la Dendera, Karl Baedeker remarcă:
 „În mod similar, au fost ridicate "case de naștere" pe lângă toate templele mari din perioada Ptolemeică. Ele au fost dedicate închinării fiilor celor două zeități venerate în templul principal, în cazul de față, prințul Har-sem-tewe sau Ehy, fiul lui Horus din Edfu și Hathor.

Această "Casă de naștere" a fost construită de Augustus și unele dintre reliefurile sale au fost adăugate de Traian și Hadrian .... [826]

 Acest fapt înseamnă că aceste scene de naștere sau
"șabloane de naștere", ca să spunem așa, erau populare și în mintea
egiptenilor începând cu cel puțin 3400 de ani în urmă și continuând și în al doilea
secolul după num. creștină, cu eventuala creare
a creștinismului
, care, după cum vom vedea, a luat evident o altă pagină din cartea sfântă egipteană.

Mai mult, după cum spune dr. Arnold, "casele de naștere“ au pornit ca stații de cale sau stații procesionale introduse de procesiunea zeilor care îndeplinesc misterele însoțitoare la nașterea copilului divin".

Sursa Christ in Egypt The Horus-Jesus Connection by D.M. Murdock