Popularea universului nostru - Mahabharata 1.65

Popularea universului nostru 1 - Marici, Atri, Anghira, Pulastya, Pulaha și Kratu

Vaisampayana spuse, 'Apoi Indra a vorbit cu Narayan despre coborârea Acestuia din urmă pe pământ cu semizeii, conform părților lor respective. Și comandându-le tuturor locuitorilor din lumile paradisiace, Indra a revenit din lăcașul lui Narayan. Iar locuitorii cerurilor (sistemele planetare paradisiace din universul material) au început să se incarneze pe pământ pentru ai distruge pe Asuri (dușmanii lor) pentru binefacerea celor trei lumi (materiale). Și după aceea, O tigru printre regi, persoanele celeste s-au născut așa cum și-au dorit, în dinastii de Brahmarși și înțelepți regali. Ei i-au căsăpit pe Danavi, Rakshasi, Nagai, precum și alți mâncători de oameni, și multe alte creaturi. Iar Danavi, Rakshasi și Nagaii, nu au putut să-i ucidă pe cei celești nici chiar în copilăria lor, atât de puternici erau.'

"Janamegeaya spuse, 'Aș dori să aud despre începutul nașterilor semizeilor, Danavilor, Gandharvilor, Apsarelor, oamenilor, Yakshasilor și Rakshasilor. De aceea s-ar cădea să-mi vorbești despre nașterile tuturor creaturilor.'
"Vaisampayana spuse, 'Într-adevăr, după ce mai întâi mă voi înclina față de cel creat din El însuși, îți voi vorbi în detaliu despre originea celeștilor și a altor creaturi. Este cunoscut că Brahmaa (prima ființă din universul nostru material) a avut șase fii: Marici, Atri, Anghira, Pulastya, Pulaha și Kratu.

Fiul lui Marici este Kașyapa, care este sursa acestor creaturi.
Daksha, un alt fiu al lui Brahmaa, a avut 13 fice binecuvântate, Aditi, Diti, Danu, Kala, Danayu, Sinhika, Krodha, Pradha, Viswa, Vinata, Kapila, Muni, și Kadru.
Fiii și nepoții acestora, dotați cu mare energie, sunt fără de număr.
Din Aditi au apărut cei 12 Adityas, care sunt domnii universului. Și, O Bharata, îți voi vorbi despre aceștia conform numelor lor.
Ei sunt Dhatri, Mitra, Aryaman, Sakra, Varuna, Ansa, Vaga, Vivaswat, Ușa, Savitri, Tvaștri, și Vișnu.

Totuși cel mai tânăr (Vișnu - avatar al Domnului Transcendental) le este superior tuturor.
Diti (care a i-a născut pe Asuri - dușmanii Surilor - semizeii) l-a născut astfel pe Hiranya-kașipu.
Iar ilustrul Hiranya-kasipu a avut cinci fii, toți faimoși în univers. Cel mai în vârstă a fost Prahlad, următorul a fost Sahradh; cel de-al treilea a fost Anuhrad; iar după el au fost Sivi și Vașkala.

Prahlad a avut trei fii. Ei au fost Viroceana, Kumbha, și Nikumbha. Viroceana a avut un fiu Bali, de mare putere.
Iar fiul lui Bali a fost marele Asura, Bana. Fiind binecuvântat cu multă fericire, Bana l-a venerat pe Rudra, și a fost de asemenea cunoscut sub numele de Mahakala.

Iar Danu a avut 40 de fii (pe Danavi), O Bharata! Cei mai în vârstă au fost Vipracitti, faimosul Samvara, Namuci și Pauloman;
Asiloman, Kesi, Durjaya; Ayahsiras, Aswasiras, și puternicul Aswasanku; de asemenea Gaganamardhan, și Vegavat, și Ketumat; Swarbhanu, Aswa, Aswapati, Vrishaparvan, și apoi Ajaka; și Aswagriva, și Sukshama, și Tuhunda de mare putere, Ekapada, și Ekachakra, Virupaksha, Mahodara, și Nichandra, și Nikumbha, Kupata, și apoi Kapata; Sarabha, și Sulabha, Surya, și apoi Ceandramas; aceștia din neamul lui Danu sunt cei mai cunoscuți.

Surya și Ceandramas (zeitățile soarelui și lunii) nu sunt fii ai lui Danu menționați anterior. Următorii zece, dăruiți cu mare putere și vigoare, au fost de asemenea născuți în neamul lui Danu: Ekaksha, Amritapa de un curaj eroic, Pralamva și Naraka, Vatrapi, Satrutapana, și Satha, mărețul Asura Vritra ; Gaviștha, și Vanayu, și Danava numit Dirgha-giva. Și, O Bharata, fiii și nepoții acestora au fost fără de număr. Iar Sinhika l-a născut pe Rahu, persecutorul Soarelui și Lunii, iar ceilalți trei au fost Suceandra, Ceandra-hantri, și Ceandra-pramardana.:

Și nenumăratele progenituri ale lui Krura (krodha - Furia) erau necinstiți și răi ca ea însăși. Iar neamul era furios ale cărui fapte erau necinstite și persecutori ai dușmanilor.
Danayu a avut de asemnea patru fii care erau asemnenea taurilor printre Asuri. Aceștia erau Vikara, Vala, Vira, și marele Asura Vritra

Iar fiii lui Kala (Timpul material) erau asemenea lui Yama însuși (Zeul Morții) cel ce înfrânge toți dușmanii. Și aveau mare energie și erau opresorii tuturor dușmanilor.
Iar fiii lui Kala (timpul universal) erau Vinasana (Dispariția) și Krodha (Furia), și apoi Krodha-hantri (Furiosul Ucigaș), and Krodha-șatru (Furiosul Dușman).

Iar printre fiii lui Kala erau mulți alții. Iar Șukra, fiul unui Rishi, era gurul suprem al Asurilor. Celebratul Șukra a avut patru fii care erau guru ai Asurilor.
Doi dintre aceștia erau Tașta-dhara (Doborâtorul) și Atri (Devoratorul),. Aceștia erau asemenea Soarelui în energie, și și-au pus inima în obținerea regiunilor lui Brahmaa.

"Astfel ți-am recitat, așa cum am auzit din Purane, despre crearea Surilor (zeilor) și a dușmanilor acestora - Asurii, ambii deținând mare putere și energie. Nu sunt capabil, O rege, să-i enumăr pe descendenții acestora, care sunt fără de număr.

"Fiii lui Vinata au fost Tarkhya și Ariștanemi, Garuda, Aruna, Aruni și Varuni.
Iar Seșa sau Ananta, Vasuki, Takshak, Kumar și Kulika sunt cunoscuți ca fiii lui Kadru.
Bhimasena, Ugrasena, Suparna, Varuna, Gopati, Dhritarashtra, Surya-varchas, cei șapte, Satyavachas,
Arkaparna, Prayuta, Bhima, și Chitraratha faimos, mare învățat și controlor al pasiunii proprii și apoi Kalisiras și Pargeanya cel de-al paisprezecelea de pe listă, Kali, al cincisprezecelea, și Narada, al șaisprezecelea -- acești Deva și Gandharvi sunt cunoscuți ca fiii lui Muni (fica lui Daksha menționată anterior). Voi enumera mulți alții, O Bharata!

Anavadya Manu, Vansa, Asura, Marganapria, Anupa, Subhaga, Vasi, au fost ficele făcute de Pradha, Siddha, Purna, Varhin, Purnayus de mare faimă, Brahmacearin, Ratiguna, și Suparna care a fost cel de-al șaptelea;
Viswavasu, Bhanu și Suceandra care a fost cel de-al zecelea au fost de asemenea fiii lui Pradha. Toți aceștia au fost Gandharvi celști. Și de asemenea este cunoscut că această Pradha care fost binecuvântată, de către celestul Rishi (Kasyapa), a născut sacrele apsara: Alamvușa, Misrakesi, Vidyut-parna, Tilottama, Aruna, Rakșita, Rambha, Manorama, Kesini, Suvahu, Surata, Suraja și Supria iar Ativahu și celebrul Haha, Huhu și Tumvuru au fost fiii ei -- cei mai de seamă dintre Gandharvi -- ai Pradhei și Amritei.

Brahmanii, vitele, Gandharvii și Apsarele, au fost copiii lui Kapila așa cum este revelat în Purane.
"Astfel am vorbit (pe scurt) despre nașterea tuturor creaturilor -- Gandharvi și Apsare, Nagai, Suparne, Rudrai, și Maruți; vite și Brahmani binecuvântați cu mare noroc și ale căror fapte sunt sacre. Iar această relatare (dacă este citită) extinde durata de viață, este sacră, demnă de laudă, și dă plăcere urechilor. Trebuie ascultată mereu și recitată altora, într-o stare mentală adecvată (liniștită).

"Cel ce citește această relatare despre nașterea aceastor creaturi care sunt suflete mari (în sensul conștiinței atinse) în prezența semizeilor și a Brahmanilor, au obținut mulți urmași, mult noroc, faimă și au obținut lumi excelente după aceea.'