Date contradictorii în Moab despre Reforma Justiției I

Iată ce afirmă Steven DiMattei, un învățat bibilic și autor,
Doctor în Creștinismul Timpuriu;
cu Diplomă de Studii avansate în Iudaismul elen;
actual în stadiu de cercetări pentru a obține și titlul de Doctor în Literatura Medievală;
cu Masterat în Clasici; cu Masterat în Literatură Comparată:

Deuteronomul 1-11 îl prezintă pe Moise care repovestește evenimente din perioada din sălbăticie ca pe un fel de rezumat la ceea ce s-a întâmplat înainte de contextul narativ al cărții Deuteronom, în timp ce israeliții erau acum adunați pe câmpiile Moabului la aproximativ 40 de ani de la începerea perioadei „Marșului prin Pustiu”. Aici Moise se adresează oamenilor:
Iehova dintre zei ne-a a vorbit la Horeb, spunând: „Ați stat destul de mult pe acest munte. Întoarceți-vă și faceți-vă drumul către țara dealului Amoriților (fenicienii din Canaan) și spre toate locurile învecinate. . . Du-te, stăpânește țara pe care Iehova le-a jurat părinților tăi..”

Și v-am spus la vremea aceea (la Horeb): „Nu pot purta singur sarcina ta. Iehova dintre zei v-a înmulțit și iată că astăzi sunteți la fel de numeroși ca stelele din cer. . . Cum pot să port singur necazurile, povara și certurile voastre? Alegeți din fiecare dintre triburile voastre bărbați care sunt înțelepți, au putere de discernământ și sunt cunoscători, iar eu îi voi numi capii voștri. " Iar voi mi-ați răspuns: „Ceea ce îți propui să faci este bine.”

Așa că i-am luat pe conducătorii tăi din triburi, oameni înțelepți și cunoscători și i-am numit în fruntea voastră. . . Și eu i-am împuternicit pe judecătorii voștri în acea perioadă, spunând: „Ascultați-i pe semenii voștri și hotărâți cu dreptate cazurile ditre oameni, fie ei apropiați israeliți sau rezidenți străini. Să nu fiți părtinitori în judecată: ascultați-l pe cel de jos la fel ca pe cel sus pus. ...“
Astfel v-am instruit la vremea aceea (la Horeb) despre toate lucrurile pe care ar trebui să le faceți. Și am pornit din Horeb și am călătorit prin pustia mare și groaznică. (Deut 1: 9-19)

Astfel, în primul discurs al lui Moise către israeliții adunați pe câmpiile Moabului, Moise le repovestește ce s-a întâmplat chiar înainte de a pleca din Horeb (Muntele Zeilor). „La acea vreme”, le reamintește Moise, că el a ales judecători dintre triburi, „oameni înțelepți, cu discernământ și cunoscători” pentru a le judeca cazurile și pentru a-l scuti pe Moise de această sarcină. Destul de corect. Dar știam că acest eveniment fusese deja relatat înainte de „vremea aceea” despre care vorbește Moise, înainte de a pleca din Horeb, și că acum făcea doar un rezumat.

Așa că am decis să arunc o privire asupra acelui discurs din Horeb. În primul rând, am avut probleme să-l găsesc. Căci nu s-a întâmplat acolo unde Moise a spus că s-a întâmplat - la Horeb chiar înainte ca israeliții să plece! Mai degrabă, selecția de judecători s-a întâmplat chiar înainte ca israeliții să ajungă la Horeb, în timp ce ei erau încă la Rephidim! Acest lucru este relatat în Exod 18: 13-27.

Bine, m-am gândit. Au fost cei 40 de ani lungi și dificili .. și, cu siguranță, memoria și vigoarea lui Moise au fost afectate. Poate că nu și-a amintit când și unde a venit cu acest genial plan de a alege judecători ai triburilor. Cu toate acestea, am fost încă un pic perplex, având în vedere faptul că Moise însuși tocmai a afirmat de două ori „în acea vreme, ca și cum ar fi fost în stăpânire totală a memoriei sale. Dar nu s-a întâmplat „în acea vreme” - cel puțin nu în conformitate cu Exodul 18.

Dacă Deuteronomul ar fost „Cuvântul lui Dumnezeu“ așa cum afirmă de exemplu creștinii, atunci o asemenea greșeală nu mai poate fi justificată.