Dovezi timpurii ale originii post-mozaice a Pentateuhului: anacronisme 3

Există, de asemenea, numeroase instituții politice și religioase și chiar nume de orașe de-a lungul Hexateuhului (cărțile de la Geneza la Iosua) care nu existau în vremea patriarhilor, a Exodului, a relatărilor despre deșert sau a relatărilor despre cucerire. Adică, nu existau încă în cadrul istoric pretins al narațiunii. Ele sunt anacronisme și reflectă lumea geopolitică a unei perioade de timp mult mai târzii, cea a autorului actual. 
 
De exemplu, granița dintre israeliți și filisteni din secolele IX-VIII î.Hr. este prezentată în mod anacronic ca un tratat între Avraam/Isaac și regele filistean Abimelec în Geneza 21:30-32 și 26:32-33. De asemenea, granița politică dintre Israel și Aram (secolele IX-VIII î.Hr.) este reprezentată de tratatul încheiat între Iacob și Laban. 
 
După cum reiese din aceste două exemple, relațiile tribale sau de rudenie descrise în cartea Genezei amintesc adesea de realitățile politice dintr-o perioadă de timp mult mai târzie, cea a autorului însuși al textului. 
 
Relația dintre Iacov și Esau din Geneza 25 și 27, care, conform narațiunii noastre, sunt eponime pentru Israel și, respectiv, Edom, reflectă relațiile politice dintre Israel și Edom în secolele IX și VIII î.Hr. - perioada în care a fost scrisă cel mai probabil această narațiune, și urmărește astfel să explice originile propriilor circumstanțe istorico-politice. 
 
Există mult mai multe anacronisme în Hexateuh, iar acestea au servit generațiilor ulterioare de cercetători și cititori biblici ca indicii cu privire la datele de origine ale textelor și tradițiilor care alcătuiesc cărțile.
A se vedea și
 
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Există, de asemenea, numeroase instituții politice și religioase
și chiar nume de orașe de-a lungul Hexateuhului (cărțile de la Geneză la Iosua)
care nu existau în vremea patriarhilor, a Exodului, a relatărilor despre deșert sau a relatărilor despre cucerire.
Adică, nu existau încă în cadrul istoric pretins al narațiunii.
Ele sunt anacronisme și reflectă lumea geopolitică a unei perioade de timp mult mai târzii,
cea a autorului actual. 

De exemplu, granița dintre israeliți și filisteni din secolele IX-VIII î.Hr. este prezentată în mod anacronic ca un tratat între Avraam/Isaac și regele filistean Abimelec în Geneza 21:30-32 și 26:32-33.
De asemenea, granița politică dintre Israel și Aram (secolele IX-VIII î.Num.Creștină ) este reprezentată de tratatul încheiat între Iacob și Laban. 

După cum reiese din aceste două exemple, relațiile tribale sau de rudenie descrise în cartea Genezei amintesc adesea de realitățile politice dintr-o perioadă de timp mult mai târzie, cea a autorului însuși al textului

Relația dintre Iacov și Esau din Geneza 25 și 27, care, conform narațiunii noastre, sunt eponime pentru Israel și, respectiv, Edom, reflectă relațiile politice dintre Israel și Edom în secolele IX și VIII î.Num.Creștină - perioada în care a fost scrisă cel mai probabil această narațiune, și urmărește astfel să explice originile propriilor circumstanțe istorico-politice

Există mult mai multe anacronisme în Hexateuh, iar acestea au servit generațiilor ulterioare de cercetători și cititori biblici ca indicii cu privire la datele
       de origine ale textelor
       și tradițiilor care alcătuiesc cărțile.

A se vedea și