Sambhava Parva 65-67

Sambhava din Adi parva 1.65

Popularea universului nostru 1


Vaisampayana spuse, 'Apoi Indra a vorbit cu Narayana despre coborârea Acestuia din urmă pe pământ cu semizeii, conform părților lor respective. Și comandându-le tuturor locuitorilor din lumile paradisiace, Indra a revenit din lăcașul lui Narayan. Iar locuitorii cerurilor (sistemele planetare paradisiace din universul material) au început să se incarneze pe pământ pentru ai distruge pe Asuri (dușmanii lor) pentru binefacerea celor trei lumi (materiale). Și după aceea, O tigru printre regi, persoanele celeste s-au născut așa cum și-au dorit, în dinastii de Brahmarși și înțelepți regali. Ei i-au căsăpit pe Danavi, Rakshasi, Nagai, precum și alți mâncători de oameni, și multe alte creaturi. Iar Danavi, Rakshasi și Nagaii, nu au putut să-i ucidă pe celești chiar și în copilăria lor, atât de puternici erau.'

"Janamegeaya spuse, 'Aș dori să aud despre începutul nașterilor semizeilor, Danavilor, Gandharvilor, Apsarelor, oamenilor, Yakshasilor și Rakshasilor. De aceea s-ar cădea să-mi vorbești despre nașterile tuturor creaturilor.'
"Vaisampayana spuse, 'Într-adevăr, după ce mai întâi mă voi înclina față de cel creat din El însuși, îți voi vorbi în detaliu despre originea celeștilor și a altor creaturi. Este cunoscut că Brahmaa (prima ființă din universul nostru material) a avut șase fii, 

Marici, Atri, Angiras, Pulastya, Pulaha și Kratu.

Fiul lui Marici este Kașyapa, care este sursa acestor creaturi. Daksha un alt fiu al lui Brahmaa a avut 13 fice binecuvântate, Aditi, Diti, Danu, Kala, Danayu, Sinhika, Krodha, Pradha, Viswa, Vinata, Kapila, Muni, și Kadru. Fiii și nepoții acestora, dotați cu mare energie, sunt fără de număr.
Din Aditi au apărut cei 12 Adityas, care sunt domnii universului. Și, O Bharata, îți voi vorbi despre aceștia conform numelor lor. Ei sunt Dhatri, Mitra, Aryaman, Sakra, Varuna, Ansa, Vaga, Vivaswat, Ușa, Savitri, Tvaștri, și Vișnu.

Totuși cel mai tânăr (Vișnu - avatar al Domnului Transcendental) le este superior tuturor.
Diti (care a i-a născut pe Asuri - dușmanii Surilor - semizeii) l-a născut astfel pe Hiranya-kașipu. Iar ilustrul Hiranya-kasipu a avut cinci fii, toți faimoși în univers. Cel mai în vârstă a fost Prahlad, următorul a fost Sahradh; cel de-al treilea a fost Anuhrad; iar după el au fost Sivi și Vashkala.

Prahlad a avut trei fii. Ei au fost Viroceana, Kumbha, și Nikumbha. Viroceana a avut un fiu Vali, de mare putere. Iar fiul lui Vali a fost marele Asura, Vana. Fiind binecuvântat cu multă fericire, Vana l-a venerat pe Rudra, și a fost de asemenea cunoscut sub numele de Mahakala.

Iar Danu a avut 40 de fii (pe Danavi), O Bharata! Cei mai în vârstă au fost Vipracitti, faimosul Samvara, Namuci și Pauloman; Asiloman, Kesi, Durjaya; Ayahsiras, Aswasiras, și puternicul Aswasanku; de asemenea Gaganamardhan, și Vegavat, și Ketumat; Swarbhanu, Aswa, Aswapati, Vrishaparvan, și apoi Ajaka; și Aswagriva, și Sukshama, și Tuhunda de mare putere, Ekapada, și Ekachakra, Virupaksha, Mahodara, și Nichandra, și Nikumbha, Kupata, și apoi Kapata; Sarabha, și Sulabha, Surya, și apoi Ceandramas; aceștia din neamul lui Danu sunt ceimai cunoscuți.

Surya și Ceandramas (zeitățile soarelui și lunii) nu sunt fii ai lui Danu menționați anterior. Următorii zece, dăruiți cu mare putere și vigoare, au fost de asemenea născuți în neamul lui Danu;--Ekaksha, Amritapa de un curaj eroic, Pralamva și Naraka, Vatrapi, Satrutapana, și Satha, mărețul Asura 
Vritra ; Gaviștha, și Vanayu, și Danava numit Dirgha-giva. Și, O Bharata, fiii și nepoții acestora au fost fără de număr. Iar Sinhika l-a născut pe Rahu, persecutorul Soarelui și Lunii, iar ceilalți trei, Suceandra, Ceandra-hantri, și Ceandra-pramardana.

Și nenumăratele progenituri ale lui Krura (krodha - Furia) erau necinstiți și răi ca ea însăși. Iar neamul era furios ale cărui fapte erau necinstite și persecutori ai dușmanilor. Danayu a avut de asemnea patru fii care erau asemnenea taurilor printre Asuri. Aceștia erau Vikara, Vala, Vira, și marele Asura Vritra. 

Iar fiii lui Kala (Timpul material) erau asemenea lui Yama însuși (Zeul Morții) cel ce înfrânge toți dușmanii. Și aveau mare energie și erau opresorii tuturor dușmanilor. Iar fiii lui Kala (timpul universal) erau Vinasana (Dispariția) și Krodha (Furia), și apoi Krodha-hantri (Furiosul Ucigaș), and Krodha-șatru (Furiosul Dușman).

Iar printre fiii lui Kala erau mulți alții. Iar Sukra, fiul unui Rishi, era gurul suprem al Asurilor. Celebratul Sukra a avut patru fii care erau guru ai Asurilor. Doi dintre aceștia erau Tașta-dhara (Doborâtorul) și Atri (Devoratorul),. Aceștia erau asemenea Soarelui în energie, și și-au pus inima în obținerea regiunilor lui Brahmaa.

"Astfel ți-am recitat, așa cum am auzit din Purane, despre crearea Surilor (semizeilor) și a dușmanilor acestora - Asurii, ambii deținând mare putere și energie. Nu sunt capabil, O rege, să-i enumăr pe descendenții acestora, care sunt fără de număr.

"Fiii lui Vinata au fost Tarkhya și Ariștanemi, Garuda, Aruna, Aruni și Varuni.
Iar Seșa sau Ananta, Vasuki, Takshak, Kumar și Kulika sunt cunoscuți ca fiii lui Kadru.
Bhimasena, Ugrasena, Suparna, Varuna, Gopati, Dhritarashtra, Surya-varchas, cei șapte, Satyavachas, Arkaparna, Prayuta, Bhima, și Chitraratha faimos, mare învățat și controlor al pasiunii proprii și apoi Kalisiras și Pargeanya, cel de-al paisprezecelea de pe listă, Kali, al cincisprezecelea, și Narada, al șaisprezecelea -- acești Deva și Gandharvi sunt cunoscuți ca fiii lui Muni (fica lui Daksha menționată anterior). Voi enumera mulți alții, O Bharata!

Anavadya Manu, Vansa, Asura, Marganapria, Anupa, Subhaga, Vasi, au fost ficele făcute de Pradha, Siddha, Purna, Varhin, Purnayus de mare faimă, Brahmacearin, Ratiguna, și Suparna care a fost cel de-al șaptelea; Viswavasu, Bhanu și Suceandra care a fost cel de-al zecelea au fost de asemenea fiii lui Pradha. Toți aceștia au fost Gandharvi celști. Și de asemenea este cunoscut că această Pradha care fost binecuvântată, de către celestul Rishi (Kasyapa), a născut sacrele apsara: Alamvușa, Misrakesi, Vidyut-parna, Tilottama, Aruna, Rakșita, Rambha, Manorama, Kesini, Suvahu, Surata, Suraja și Supria iar Ativahu și celebrul Haha, Huhu și Tumvuru au fost fiii ei -- cei mai de seamă dintre Gandharvi -- ai Pradhei și Amritei.

Brahmanii, vitele, Gandharvii și Apsarele, au fost copiii lui Kapila așa cum este revelat în Purane.
"Astfel am vorbit (pe scurt) despre nașterea tuturor creaturilor -- Gandharvi și Apsare, Nagai, Suparne, Rudrai, și Maruți; vite și Brahmani binecuvântați cu mare noroc și ale căror fapte sunt sacre. Iar această relatare (dacă este citită) extinde durata de viață, este sacră, demnă de laudă, și dă plăcere urechilor. Trebuie ascultată mereu și recitată altora, într-o stare mentală adecvată (liniștită).

"Cel ce citește această relatare despre nașterea aceastor creaturi care sunt suflete mari (în sensul conștiinței atinse) în prezența semizeilor și a Brahmanilor, au obținut mulți urmași, mult noroc, faimă și au obținut lumi excelente după aceea.'

Sambhava din Adi parva 1.66
Popularea universului nostru 2


Vaisampayana spuse, 'Este cunoscut că fiii inițiali ai lui Brahma au fost cei șase mari Riși (Marici, Atri, Anghiras, Pulastya, Pulaha și Kratu). Un altul a fost Sthanu. Iar fiii lui Sthanu, dăruiți cu mare energie, au fost, după cum este cunoscut, unsprezece. Ei au fost Mriga-vayadha, Sarpa, Niriti de mare faimă, Ajaikapat, Ahivradhna, Pinaki, opresorul dușmanilor; Dahana, Iswara, Kapali de mare splendoare; Sthanu, și ilustrul Bharga. Aceștia erau cei unsprezece Rudras.

Este de asemenea binecunoscut în lume că Anghiras a avut trei fii,--Vrihaspati, Utathya și Samvarta, al jurăminților rigide.
Și, O rege, s-a spus că fiii lui Atri au fost numeroși. Și fiind mari Rishi, erau toți versați în cunoașterea Vedelor, încununați cu merite ascetice și suflete ale păcii perfecte.
Fiii lui Pulastya de mare înțelepciune sunt Rakșasi, Maimuțe umanoide, Kinnaras (centauri), și Yakși.
Fiii lui Pulaha au fost Salabha (insectele cu aripi), leii, Kimpurușa (jumătate leu, jumătate om), tigrii, urșii, și lupii.

Fiii lui Kratu, sacrii precum sacrificiile, sunt (Valikhilyas) însoțitorii lui Surya,(Zeul Soare), cunoscuți în cele trei lumi ca fiind devotați adevărului și jurămintelor stricte.

Riși Dakșa, al cărui suflet era în perfectă pace, și un mare ascet, a apărut din degetul drept al lui Brahmaa, iar din degetul stâng al lui Brahmaa a apărut soția marelui suflet Dakșa. Iar Muni a conceput cu ea 50 de fice; și toate acele fiice aveau caracteristici fără de cusur iar ochii îi aveau asemenea petalelor de lotus.

Domnul Dakșa, neavând nici un fiu, le-a declarat pe ficele sale Putrikas (fii). Iar Dakșa a dat 10 din fiicele sale, conform regulilor sacre Zeului Dreptății – Dharma (ce-i judecă pe cei ce termină o viață), 27 lui Ceandra (Zeul Lunii), și 13 lui Kasyapa.

Ascultă despre cele 10 soții ale lui Dharma: Kirti, Lakshmi, Dhriti, Medha, Pushti, Sraddha, Kria,
Buddhi, Lajja, și Mali.

Cele 27 soții ale lui Soma (Ceandra), toate făcând jurăminte sacre, sunt angajate în indicarea timpului, iar ele sunt Nakșatra (Zeitățile tutelare ale celor 27 de constelații din planul ekliptic) și Yoghini pentru a asista cursul lumilor.

"Brahmaa (prima ființă din univers) a avut un alt fiu pe nume Manu. Iar Manu a avut un fiu pe nume Prageapati. Prageapati a avut 8 fii numiți Vasu, și anume Dhara, Dhruva, Soma, Aha, Anila, Anala, Pratyusha, și Prabhasa.
Dintre aceștia, Dhara și cunoscătorul Adevărului, Dhruva au fost născuți de Dhumra;
Ceandramas (Soma) și Swasana (Anila) au fost născuți de inteligenta Swasa;
Aha a fost fiul lui Rata: iar Hutasana (Anala) al lui Sandilya;
Pratyusha și Prabhasa au fost fiii lui Prabhata.

Dhara a avut doi fii, Dravina și Huta-havya-vaha.
Fiul lui Dhruva este ilustrul Kala (Timpul), distrugătorul lumilor.
Fiul lui Soma este strălucitorul Varceas.
Varceas a făcut cu soția sa Manohara doi fii, Sisira, și Ramana.
Fiii lui Aha au fost Jyotih, Sama, Santa, și de asemenea Muni.

Iar fiul lui Agni (zeul Focului) a fost chipeșul Kumara, născut într-o pădure de trestii. Și a fost numit Kartikeya pentru că a fost în principal crescut de Krittika.
Iar după Kartikeya au mai fost născuți Sakha, Visakha și Naigameya.

Sambhava din Adi parva 1.66
Popularea universului nostru 3


Soția lui Anila este Siva, iar fiii lui Siva au fost Manogeava și Avigeanataagati.
Fiul lui Pratyușa este riși Devala; iar Devala a avut doi fii, care erau deosebit de iertători și de o mare putere mentală.

Iar sora lui Vrihaspati, prima printre femei, rostind adevărul sacru, s-a angajat în penitențe ascetice, cutreierând întreaga lume; și a devenit soția lui Prabhasa, cel de-al optulea Vasu. Ea l-a zămislit pe ilustrul Vișwakarma, creatorul tuturor artelor. El a creat 1000 de arte, inginerul celest, cel ce a creat tot felul de ornamente, și primul dintre artiști. El este cel ce a construit carele celeste ale zeilor, iar omenirea este capabilă să trăiască în conseciență datorită invențiilor acestei personalități. Și de aceea este venerat de oameni. El trăiește cât universul și este imutabil, acest Vișwakarma.

"Ilustrul Dharma, distribuitorul tuturor bucuriilor, luând o formă umană, a apărut din partea dreaptă a pieptului lui Brahmaa. Iar Ahasta (Dharma) a avut trei fii excelenți, capabili să încânte orice ființă. Aeștia sunt Sama, Kama și Harșa (Pacea, Dorința de gratificare, and Bucuria). Energiile lor sunt suportul lumilor.
Soția lui Kama este Rati, a lui Sama este Prapti; iar soția lui Harsha este Nanda. Și de ei depind într-adevăr lumile.

"Fiul lui Marici este Kașyapa. Iar urmașii lui Kașyapa sunt zeii (Sura) și antizeii (Asura) (care sunt frați). De aceea Kașyapa este tatăl lumilor.

Iar Tvaștri, sub forma unei Vadava (iepe), a devenit soția lui Savitri. Și ea a dat naștere în ceruri la cei doi binecuvântați gemeni, Așwinii.

Iar fiii lui Aditi (soție a lui Kașyapa) sunt 12 Sura (Adityas) avându-l în frunte pe Indra. Iar cel mai tânăr este Vișnu de care lumile sunt dependente.
"Există 33 de semizei inițiali (cei 8 Vasu, cei 11 Rudra, cei 12 Adityas, Prageapati, și Vașatkara).

Acum îți voi vorbi despre urmașii acestora conform cu
partea lunii (în creștere sau descreștere) - Pakshas,
comunitate - Kula, și clasă - Gana.
Rudraii, Saddhyaii, Maruti, Vasus, Bhargavas, și Vișwedevas sunt fiecare născuți ca Pakșa.

Garuda fiul lui Vinata și puternicul Aruna de asemenea, și ilustrul Vrihaspati sunt apreciați printre Adityas.
Gemenii Așwini, toate plantele perene, toate animalele inferioare, sunt apreciate printre Guhyakas.
"Acestea sunt clasele (Gana) de zei pe care ți le-am spus, O rege! Acestă recitare spală oamenii de orice păcate.

"Ilustrul Bhrigu a apărut, din pieptul lui Brahmaa sfâșiindu-l.
Învățatul Șukra este fiul lui Bhrigu. Iar învățatul Sukra devenind o planetă și angajându-se conform instrucțiunii primei ființe făcând să cadă ploaia sau s-o rețină și în împrăștierea și îndepărtarea calamităților, traversează, pentru a susține viețile tuturor creaturile în cele trei lumi.

Iar învățatul Șukra, de mare inteligență și înțelepciune, respectând jurăminte rigide, ducând viața unui celibatar - Brahmacearin, s-a divizat prin puterea ascetismului său, și a devenit învățătorul spiritual atât al Surilor cât și Asurilor. Și după ce Șukra a fost astfel angajat de Brahmaa pentru a realiza bunăstarea lor (a zeilor – Sura și antizeilor - Asura), Bhrigu a făcut un copil excelent. Acesta a fost Cyavana ce era asemenea unui foc strălucitor, virtuos, și de mare faimă. Și el a ieșit din pântecul mamei furios și a devenit cauza eliberării mamei sale (din mâinile unui Rakșas).

Sambhava din Adi parva 1.66
Popularea universului nostru 4


Și Arushi, fata lui Manu, deveni soția înțeleptului Chyavana. Și ea l-a zămislit pe Aurva de mare reputație. Și el a ieșit, deschizând coapsa lui Arushi. Și Aurva a zămisllit-o pe Ricika. Iar Ricika chiar in tinerețea sa era încărcat de o mare putere și energie, și orice virtute. Iar Richika l-a făcut pe Geamadagni. Și marele suflet Geamadagni a avut patru fii. Iar cel mai tânar dintre ei a fost Raam (Parașu-rama). Iar Raama era superior tuturor fraților săi în achiziționarea bunelor calități.
Și era priceput la arme, și a devenit distrugătorul clasei Kșatriya. Iar pasiunea îi era complet controlată.

Aurva a avut 100 de fii, Jamadagni fiind cel mai în vârstă. Iar acești 100 de fii au avut urmași cu miile, ce s-au răspândit pe întreg pământul.

"Brahmaa a avut alți fii, ca Dhatri și Vidhatri care au stat cu Manu. Sora lor este auspicioasa Lakșmi avându-și lăcașul în mijlocul lotușilor. Fiii lui Lakșmi sunt caii ce călătoresc pe cer.

Fica lui Sukra, Divi, a devenit prima soție a lui Varuna. Ea l-a născut pe Vala și o fică Sura (vin), spre bucuria zeilor. Iar Adharma (Nerespectarea Datoriei) s-a născut când creaturile (din lipsă de hrană) au început să se devoreze una pe alta. Adharma totdeauna distruge orice creatură. Adharma o are de soție Niriti, de aceea Rakshasi (mâncători de oameni) pe care ea i-a născut sunt numiți Nairitas (zămisliți de Niriti). Ea a avut de asemenea trei alți fii cruzi, tot timpul angajați în fapte negative. Ei sunt Bhaya (frica), Maha-bhaya (teroarea), și Mrityu (Moartea) care este mereu angajată în distrugerea oricărui lucru creat. Fiind atotdistrugător nu are soție și nici relații.

Tamra a zămislit 5 fete cunoscute în toate lumile. Ele sunt Kaki (cioara), Syeni (vulturul), Phasi (găina), Dhritarashtri (gâsca), și Suki (papagalul). Kaki a zămislit ciorile; Syeni, șoimii, cocoșii și vulturii, Dhritarashtri, toate rațele și gâștile; și de asemenea a zămislit Chakravaka; iar alba Suki, cu calități amiabile, și posesoare a tuturor semnelor auspicioase a zămislit papagalii.

Krodha (Furia) a dat naștete la nouă fice, toate având o dispoziție pasionlă, furioasă. Numele lor este Mrighi, Mrigamanda, Hari, Bhadramana, Matanghi, Sarduli, Sweta, Surabhi, și agreabila Surasa binecuvântată cu toate virtuțile.
Mrighi a zămislit toate animalele din regnul cerbilor. Mrigamanda a zămislit animalele din regnul urșilor și cel numite Srimara (picior dulce). Bhadramana a zămislit elefanții cerești ca Airavata. Hari a zămislit animalele din regnul simian, foarte active, de asemenea caii și animalele Go-langula (vaci cu coadă). Sarduli a zămislit leii și tigri, și de asemenea leoparzii și toate celelalte animale puternice. Matanghi a zămislit elefanții iar Sweta a zămislit marele elefant Sweta, dotat cu mare viteză.

O rege, Surabhi a avut două fice, amiabila Rohini și Gandharvi. Ea a avut de asemenea alte două fete Vimala și Anala. Rohini a zămislit vitele, iar Gandharvi toate speciile de cai. Anala a dat naștere la șapte felulri de copaci care dau fructe cărnoase. (curmal, palmier, hintala, tali, micul curmal, nucul, și cocotierul). Ea a avut de asemenea o fată, Suki (mama speciilor de papagali.

Surasa a născut un fiu numit Kanka (Specie de păsări cu pene lungi). Syeni, soția lui Aruna, a născut doi fii de mare energie și putere, Sampati și puternicul Geatayu. Surasa a dat naștere la Nagas, iar Kadru la Punnagas (Șerpi mistici).

Vinata a avut doi fii Garuda și Aruna, cunoscuți pretudindeni. Astfel ți-am descris genealogia tuturor creaturilor principale. Ascultând-o omul se curăță complet de păcate, obține mare cunoaștere și în final atinge prima dintre stări (starea transcendentală) după părăsirea corpului!

Sambhava din Adi parva 1.67

Asuri născuți pe pământ scurt timp înainte de începutul acestei ere
în care trăim - Kali-Yuga, acum circa 5-6000 de ani (I)


"Geanamegeaya spuse, 'O cel demn de a fi venerat, aș dori să ascult în detaliu despre nașterea printre oameni, lei, tigri și alte animale ca șerpi, păsări și de fapt printre toate ființele vii a Surilor (semizei), a Danavilor (copii lui Danu, dușmani ai semizeilor), a Gandharvilor (tip de semizei pricepuți în a cânta). Aș dori să aud despre actele și realizărilr acelor ce au luat forme umane, în ordinea corespunzătoare.'
"Vaisampayana spuse, 'O rege al oamenilor, mai întâi îți voi spune despre cei celști și Danavi, ce s-au născut printre oameni; mai întâi Danava, care a fost cunoscut sub numele de Vipracitti, a devenit acel taur printre oamnei, cunoscut ca Gearasandha. Și, O rege, acel fiu al lui Diti, cunoscut ca Hiranya-kașipu, care a fost cunoscut în această lume printre oameni ca puternicul Șișupal. Cel care a fost cunoscut ca Samhlad, fratele mai tânăr al lui Prahlad, a devenit printre oameni faimosul Șalya, acel taur printre Valhikas.

Energicul Anuhlad, care era cel mai tânăr a devenit cunoscut în această lume ca Dhriștaketu. Și, O rege, acel fiu al lui Diti care era cunoscut ca Sivi a devenit pe pământ faimosul monarh Druma. Cel care era cunoscut ca mărețul Asura Vașkala a devenit pe pământ mărețul Bhagadatta. Cei cinci măreți Asura dotați cu mare energie, Ayahsira, Aswasira, energicul Aysanku, Gaganamurdhan, și Vegavat, s-au născuți cu toții în linia regală Kekaya și au devenit cu toții mari monarhi. Celălalt Asura de mare energie care era cunoscut sub numele de Ketumat a devenit pe pământ monarhul Amitaugeas ale cărui fapte erau teribile.

Mărețul Asura cunoscut ca Swarbhanu a devenit pe pământ monarhul Ugrasena, cu fapte groaznice. Mărețul Asura care era cunoscut ca Aswa a devenit pe pământ monarhu Așoka de o energie debordantă și invincibil în bătălie. Și, O rege, fratele mai tânăr al lui Aswa care era cunoscut ca Aswapati, un fiu al lui Diti, a devenit pe pământ puternicul monarh Hardikya. Mărețul și norocosul Asura care era cunoscut ca Vrișaparvan a fost remarcat pe pământ ca regele Dirgha-praghia. Fratele mai tânăr al lui Vrishșarvan care era cunoscut sub numele de Ageaka Vrișaparvan a fost remarcat pe pământ ca regele Salwa.

Puternicul și extraordinarul Asura care era cunoscut ca Aswagriva a fost remarcat pe pământ ca regele Roceamana. Și, O rege, Asura cunoscut ca Sukșma, dotat cu mare intelligență și ale cărui realizăre erau mărețe, a devenit pe pământ faimosul monarh Vrihadratha. Primul dintre Asuras cunoscut sub numele Tuhunda, s-a remarcat pe pământ ca regele, Senavindu. Acel Asura de mare putere, care a fost cunoscut ca Ișupa a devenit pe pământ faimosul monarh Nagnagit. Mărețul Asura care a fost cunoscut ca Ekaceakra a fost remarcat pe pământ ca Pritivindhya. Mărețul Asura Virupakșa capabil să prezinte moduri de a lupta s-a remarcat pe pământ ca regele Citravarman.

Primul dintre Danavi, eroicul Hara, care a tăiat mândria dușmanilor a devenit pe pământ faimosul și fericitul Suvahu. Asura Suhtra de mare energie și distrugătorul dușmanilor, , s-a remarcat pe pământ ca fericitul rege Mungea-keșa. Asura de mare inteligență numit Nikumbha, care nu a fost niciodată învins în bătălie, s-a născut pe pământ ca regele Devadhipa, primul dintre monarhi. Mărețul Asura cunoscut printre fiii lui Diti sub numele de Sarabha a devenit pe pământ înțeleptul regal Paurava. Mărețul Asura de energie debordantă, fericitul Kupatha, s-a născut pe pământ ca faimosul monarh Suparswa.

Mărețul Asura, care era numit Kratha, s-a născut pe pământ ca înțeleptul regal Parvateya a cărui formă era strălucitoarea asemenea unui munte de aur. Dintre Asuri cel cunoscut ca Salabha al II-lea, a devenit pe pământ monarhul Prahlad în țara Valhikas. Cel mai de seamă dintre fiii lui Diti cunoscut sub numele de Ceandra și chipeș ca însuși domnul stelelor, s-a remarcat pe pământ ca regele Ceandra-varman, regele Kambogilor.

Acel taur printre Danavi, care era cunoscut sub numele de Arka a devenit pe pământ înțeleptul regal Rișika. Cel mai de seamă dintre Asuri cunoscut ca Mritapa a devenit pe pământ monarhul Pascimanupaka. Mărețul Asura a cărui energie era de neîntrecut, Garishtha s-a remarcat pe pământ ca regele Drumasena. Mărețul Asura care era cunoscu ca Mayura s-a remarcat pe pământ ca regele Vișwa. Cel care a fost fratele mai tânăr al lui Mayura și se numea Suparna s-a remarcat pe pământ ca regele Kalakirti.

Puternicul Asura cunoscut ca Ceandra-hantri a devenit pe pământ înțeleptul regal Sunaka. Mărețul Asura care se numea Ceandra-vinasana Garishtha s-a remarcat pe pământ ca regele Geanaki. Taurul printre Danavi, O prinț al dinastiei Kuru, care se numea Dhirgha-gihva, s-a remarcat pe pământ ca regele Kasi-ragea. Graha care l-a zămislit pe Sinhika și care a fost persecutat de zeii Soarlui și al Lunii s-a remarcat pe pământ ca regele Kratha.

Cel mai în vârstă dintre cei patru fii ai lui Danayu, care a fost cunoscut sub numele Vikșara, a devenit cunoscut pe pământ ca energicul monarh Vasumitra. Cel de-al doilea fiu al lui Vikșara, mărețul Asura, s-a născut pe pământ ca regele țării Pandya. Cel mai bun dintre Asuri, care era cunoscut sub numele de Valina a devenit cunoscut pe pământ ca monarhul Paundramatsyaka.

Sambhava din Adi parva 1.67

Asuri născuți pe pământ scurt timp înainte de începutul acestei ere
în care trăim - Kali-Yuga, acum circa 5-6000 de ani (II)


Mărețul Asura cunoscut ca Vritra a devenit înțeleptul regal cunoscut sub numele de Manimat. Acel Asura care a fost fratele mai tânăr al lui Vritra și cunoscut ca Krodha-hantri s-a remarcat pe pământ ca Danda. Celălalt Asura cunoscut sub numele de Krodhavardhana s-a remarcat pe pământ ca monarhul Dandadhara. Cei opt fii ai lui Kaleyas care s-au născut pe pământ au devenit cu toții mari regi dotați cu puterea tigrilor. Cel mai în vârstă dintre ei a devenit regele Jayatsena din Magadha. Cel de-al doilea dintre aceștia, în putere asemenea lui Indra, s-a remarcat pe pământ ca Aparajita. Cel de-al treilea dintre aceștia, dotat cu mare energie și puterea de a produce iluzii, s-a născut pe pământ ca regele Nishadailor dotat cu mari capacități.

Cel de-al patrulea dintre aceștia s-a remarcat pe pământ ca Srenimat, cel mai bun dintre înțelepții regali. Acel măreț Asura printre aceștia, care a fost cel de-al cincilea, s-a remarcat pe pământ ca regele Mahanjas, opresorul inamicilor. Acel măreț Asura ce poseda mare inteligență și era cel de-al șaselea dintre aceștia s-a remarcat pe pământ ca Abhiru. Cel de-al șaptelea dintre aceștia cunoscut pe întregul pământ, din centru până la mare, ca regele Samudrasena familiarizat cu adevărurile scrierilor sacre.

Cel de-al optulea dintre Kaleyas cunoscut ca Vrihat a devenit cunoscut pe pământ ca virtuosul rege angajat tot timpul pentru binele tuturor creaturilor. Puternicul Danava cunoscut sub nemele de Kukshi a devenit pe pământ Parvatiya datorită strălucirii sale asemenea unui munte de aur. Puternicul Asura Krathana dăruit cu mare energie s-a remarcat pe pământ ca monarhul Suryaksha. Mărețul și chipeșul Asura cunoscut ca Surya, a devenit monarhul Valhikailor pe nume Darada. Din neamul Asurilor Krodhavasa, despre care ți-am mai vorbit, s-au născut mulți regi eroici pe pământ.

Madraka, și Karnaveshta, Siddhartha, și de asemenea Kitaka; Suvira și Suvahu, and Mahavira și de asemenea Valhika, Kratha, Vichitra, Suratha, și chipeșul rege Nila; și Ciravasa, și Bhumipala; și Dantavakra, și cel ce se numea Durjaya; acel tigru printe regi numit Rukmi; și regele Geanamejaya, Ashada, și Vayuvega, și de asemenea Bhuritejas; Ekalavya, și Sumitra , Vatadhana, și de asemenea Gomukha; dinastia regilor Karushakas, și de asemenea Khemadhurti; Srutayu, și Udvaha, și de asemenea Vrihatsena; Kshema, Ugratirtha, regele Kalingailor; și Matimat, iar el era cunoscut ca regele Iswara; acești cei mai de seamă dintre regi s-au născut din clasa Asura numită Krodhavasa.

Sambhava din Adi parva 1.67

Asura și Sura (Zei) născuți pe pământ scurt timp înainte de începutul acestei ere
în care trăim - Kali-Yuga, acum circa 5-6000 de ani (III)
ce au participat în bătălia de la Kurukșetra


"Pe pământ s-a născut de asemenea un puternic Asura cunoscut printre Danavas sub numele de Kalanemi, dotat cu o mare forță, și mari realizări, și binecuvântat cu mare prosperitate. El a devenit puternicul fiu al lui Ugrasena și a fost cunoscut sub numele de Kansa. Iar cel ce era cunoscut printre Asuras sub numele de Devaka și a cărui splendoare era asemenea lui Indra, s-a născut pe pământ ca cel mai de seamă dintre regii Gandharvilor.

Drona, fiul lui Bharadwaja, nenăscut din femeie, a ieșit dintr-o porție a celestului Riși Vrihaspati de mari realizări. Iar el era prințul arcașilor, specialist al tuturor armelor, de mari realizări și mare energie. Trebuie să știi că era un bun cunoscător al Vedelor și al științei armelor. Iar faptele sale erau minunate și era mândria neamului său. Fiul său, eroicul Aswatthaman, ai cărui ochi erau asemenea petalelor de lotus, dăruit cu o extraordinară energei și teroarea dușmanilor săi, s-a născut pe pământ din părțile unite ale lui Mahadeva (Șiva, Yama (Zeul judecător al celor ce-și părăsesc corpul), Kama (Zeul Dorinței Voluptoase) și Krodha (Zeul Furiei).

Datorită blestemului lui Vasishtha și de asemenea datorită ordinului lui Indra, cei opt Vasu au fost născuți din Ganga cu bărbatul ei Șantanu. Cel mai tânăr dintre ei a fost Bhișma, cel ce împrăștie fricile Kauravilor, daruit cu o mare inteligență, cunoscător al Vedelor, cel mai de seamă orator și cel ce subțiază rândurile dușmanilor. Posedând o mare energie și primul dintre persoanele familiarizate cu armele, l-a întâlnit pe ilustrul Rama fiul lui Geamadagni din neamul lui Bhrigu.

Ia acel înțelept Brahman, care pe pământ a fost cunoscut sub numele lui Kripa și a fost încorporarea masculinității, s-a născut din neamul Rudrailor. Puternicul luptător cu carul de luptă și care pe pământ a fost cunoscut sub numele de Șakuni, zdrobitorul dușmanilor, a fost zeul erei Dwapara (cea de-a treia yuga). Cel ce a fost Satyaki sigur pe atingerea scopului, cel ce sprijină mândria neamului Vrișni, opresorul dușmanilor, zămislit dintr-o porție a zeiilor Maruți.

Iar înțeleptul rege Drupada, care pe pământ a fost un monarh, prima dintre persoanele ce purta arme, a fost de asemenea născut de același neam de persoane celeste. Iar Kritavarman, acel prinț printre oameni, ale cărui fapte erau de neîntrecut, și cel mai de seamă printre taurii din clasa Kshatriya (a luptătorilor), a fost născut din aceeași porția a acelorași persoane celeste. Iar regalul înțelept Virata, pârjolitorul regatelor altora și marele opresor al tuturor dușmanilor, a fost născut ca o porție a acelorași zei.

Sambhava din Adi parva 1.67
Asura și Sura (Zei) născuți pe pământ scurt timp înainte de începutul acestei ere
în care trăim - Kali-Yuga, acum circa 5-6000 de ani (IV)Fiul lui Arishta cunoscut sub numele de Hansa, s-a născut în neamul Kuru și a devenit monarhul Gandharvilor. Cel ce a fost cunoscut ca Dhritarashtra născut din sămânța lui Krishna-Dwaipayana, și dăruit cu mâini lungi și mare energie, de asemenea un monarh cu viziune profetică, s-a născut orb ca urmare a greșelii propriei mame și a furie Rishiului (tatăl).
Fratele său mai tânăr, ce poseda mare putere și a fost cu adevărat o ființă măreață a fost cunoscut ca Pandu, devotat adevărului și virtuții, fiind însăși Puritatea. Iar cel ce a fost cunoscut pe pământ ca Vidura, care a fost primul dintre cei virtuoși, care era însuși Zeul Justiției, a fost excelentul și deosebit de fericitul fiu al Rishiului Atri.

Rău intenționatul și răul rege Duryodhana, distrugătorul bunei faime a Kauravilor, s-a născut dintr-o parte a Zeului Kali pe pământ. El este cel care a cauzat ca foarte multe creaturi pe pământ; și el a fost cel care a fluturat steagul ostilităților care în cele din urmă i-a consumat pe toți. Cei care fuseseră fiii lui Pulastya (Rakshasasi) printre frații lui Duryodhana, cei 100 de indivizi răi începând cu Duhasasan.

Durmukha, Duhsaha, și alții ai căror nume nu-l menționez, care tot timpul l-au susținut pe Duryodhana (în intrigile sale), au fost într-adevăr fiii lui Pulastya. Iar în afara acestor 100, Dhritarashtra a mai avut un fiu, pe nume Yuyutsu născut de o soție Vaisya.'
"Geanamegeaya spuse, 'O cel ilustru, spune-mi numele fiilor lui Dhritarashtra în ordinea în care s-au născut, începând cu cel mai în vârstă.'

"Vaisampayana spuse, 'O rege, ei sunt: Duryodhana, și Yuyutsu, și de asemenea Duhsasan; Duhsaha șiDuhshala, și apoi Durmukha; Vivinsati, și Vikarna, Jalasandha, Sulochna, Vinda și Anuvinda, Durdharsha, Suvahu, Dushpradharshana; Durmarshana, și Dushkarna, și Karna; Chitra și Vipachitra, Chitraksha, Charuchitra, și Angada, Durmada, și Dushpradharsha, Vivitsu, Vikata, Sama; Urananabha, și Padmanabha, Nanda și Upanandaka; Sanapati, Sushena, Kundodara; Mahodara; Chitravahu, și Chitravarman, Suvarman, Durvirochana; Ayovahu, Mahavahu, Chitrachapa și Sukundala, Bhimavega, Bhimavala, Valaki, Bhimavikrama, Ugrayudha, Bhimaeara, Kanakayu, Dridhayudha, Dridhavarman, Dridhakshatra Somakirti, Anadara; Jarasandha, Dridhasandha, Satyasandha, Sahasravaeh; Ugrasravas, Ugrasena, și Kshemamurti; Aprajita, Panditaka, Visalaksha, Duradhara, Dridhahasta, și Suhasta, Vatavega, and Suvarchasa; Adityaketu, Vahvasin, Nagadatta și Anuyaina; Nishangi, Kuvachi, Dandi, Dandadhara, Dhanugraha; Ugra, Bhimaratha, Vira, Viravahu, Alolupa; Abhaya, și Raudrakarman, și cel ce a fost Dridharatha; Anadhrishya, Kundaveda, Viravi, Dhirghalochana; Dirghavahu; Mahavahu; Vyudhoru, Kanakangana; Kundaja și Chitraka.

De asemenea a fost o fică pe nume Duhsala care a fost pe de-asupra celor 100. Iar Yuyutsu care a fost fiul lui Dhritarashtra făcut cu o soție Vaisya, a fost de asemenea peste cei 100. Astfel, O rege, ți-am recitat numele celor 100 de fii și pe cea a ficei (lui Dhritarashtra). Acum știi numele lor conform ordinii după care s-au născut. Toți au fost mari eroi și mari luptători cu carul de luptă, și cunoscători ai artei războiului. În afară de aceasta toți erau versați în Vede. Toți erau puternici atât în atac cât și în apărare, și erau binecuvântați cu învățătură. Toți aveau soții potrivite lor în grație și realizări. Și când a sosit timpul, monarhul Kaurava și-a dat fica Duhsala lui Geayadratha, regelui din Sindhu, ascultând de sfatul lui Sakuni.

Sambhava din Adi parva 1.67
Abhimanyu, tatăl regelui Parikșit și bunicul regelui Geaname-geaya (V)


"Și, O monarch, află că regele Yudhishthir a fost o porția Domunlui Justiției - Dharma; acel Bhimasena a fost fiul zeului Aerului; acel Argiuna a fost al lui Indra, șeful celor din Paradis; iar acel Nakula și Sahadev, cei mai chipeși dintre toate ființele, fără de rivali pentru frumusețea lor pe pământ, au fost porții similare ale fraților gemeni Așwini. Iar cel ce era cunoscut ca puternicul Varceas, fiul lui Soma, a devenit Abhimanyu ale cărui fapte au fost minunate, fiul lui Argiuna. Iar înainte de incarnarea sa, o rege, zeul Soma le-a spus următoarele cuvinte celor celești,

'Nu îl dau pe fiul meu. Îmi e mai drag decât însăși viața. Aceasta să fie înțelegerea și fie ca ea să nu fie încâlcată. Distrugerea Asurilor pe pământ este treaba celor celești, și de aceea este și treaba noastră. Atunci și acest Varceas, să meargă acolo și să nu stea mult. Nara, al cărui însoțitor este Narayan, se va naște ca fiul lui Indra (conducătorul celor celești - Surii), va vi cunoscut ca Argiuna, puternicul fiu al lui Pandu. Acest fiu al meu să fie fiul său și să devină un deosebit luptător cu carul de luptă în tinerețea sa. Și fie ca acest cel mai bun dintre celești să stea pe pământ 16 ani.

Și când va atinge cei 16 ani ai săi, să aibă loc bătălia în care toți cei ce s-au născut ca părți ale tale să realizeze distrugerea puternicilor luptători. Iar o anumită luptă să aibă loc fără Nara și Narayana. Iar porțiile voastre, o cei celești portions, veți lupta folosind aranjamentul de forțe armate numit Ceakra-vyuha. Iar fiul meu îi va obliga pe toți adversarii să se retragă din fața lui. Băiatul cu brațe puternice pătrunzând rândurile impenetrabile ale acestora, va acționa neînfricat și va trimite un sfert din forțele ostile, doar într-o jumătate de zi, în regiunile universului unde domnește Regele Justiției pentru cei ce-și părăsesc corpul.

Apoi când nenumărați eroi și puternici luptători cu carul de luptă îl vor ataca, va reapare în fața mea, (părăsind acel corp). El va face un fiu eroic în linia sa, care va continua linia extinctă a dinastiei Bharata.' Auzind acele cuvinte ale lui Soma, rezidenții lumilor paradisiace replicară, 'Așa să fie.' Și apoi cu toții au auplaudat cu toții și l-au venerata pe regele Stelelor (Soma). Astfel, o rege, ți-am recitat despre nașterea tatălui tatălui tău.

Sambhava din Adi parva 1.67
Vasusena - Karna - fiul Pritei și al Zeului Soarelui - Surya
(VI)

"Să știi de asemenea că puternicul luptător cu carul de luptă Dhrishtadyumna a fost o parte din Zeul Focului - Agni. Și să știe de asemenea că Șikhandin, care mai întâi a fost o femeie, a fost mai înainte un Rakșasa (un mâncător de oameni). Cei ce au devenit fiii lui Draupadi, acei tauri dintre prinții Bharata, au fost persoanele cerești cunoscute ca Vișwas. Numele lor au fost Pritivindhya, Sutasoma, Srutakirti, Satanika, Nakula și Srutasena, dotați cu mare energie.

"Sura, cel mai de seamă dintre Yadu, a fost tatăl lui Vasudev. El a avut o fată pe nume Pritha, a cărei frumusețe nu avea rivală pe pământ. Iar Sura, promițând în prezența focului că își va da primul născut lui Kunti-bhogea, fiul mătușii din partea tatălui, care nu avea urmași, și-a dat fica monarhului în așteptarea favorurilor sale.

Kunti-bhoja a făcut-o fica sa. Și ea s-a angajat în casa tatălui în servirea brahmanailor și musafirilor. Într-o zi a trebuit să-l servească pe furiosul ascet al jurămintelor rigide, pe nume Durvasa, cunăscător al Adevărului și al misterelor Datoriei Prescrise. Iar Pritha l-a mulțumit pe furiosul Riși cu cea mai mare atenție, având mintea complet controlată.
Sfântul, fiind gratificat cu atenție a binecuvântat-o, spunându-i, 'Am fost satisfăcut, O tu, cea norocoasă! Prin această mantra (pe care am să ți-o dau), vei fi în stare să chemi orice persoană celestă de care îți place. Iar prin grația lor vei putea de asemenea să obții copii.'

Fiind adresată în acest fel, fată, fiind curioasă, l-a chemat în perioada sa fructuoasă pe Zeul Soarelui - Surya. Iar Domnul Luminii a făcut cu ia un băiat, ce a devenit primul dintre purtătorii de arme. Fiindu-i frică de rude și-a părăsit în secret copilul, care se născuse cu cercei și armură de luptă. Acesta fusese binecuvântat cu frumusețea unui copil celest, iar splendoarea sa era asemenea celui ce face ziua. Fiecare a corpului său era simetrică și frumos împodobită.

Kunti a pus copilul pe apă, care apoi a fost cules de excelentul bărbat al Radhei pe care l-a dat soției sale ca propriul lor fiu. Iar cuplul i-a dat numele Vasusena, apelativ prin care a devenit curând cunoscut în toată țara. Crescând a devenit foarte puternic și excelent în toate armele. Fiind primul dintre toate persoanele încununate de succes, curând a stăpânit toate științele.
Iar când cel inteligent având adevărul ca putere a sa a recitat Vedele, nu a existat nimic din ceea ce avea care să nu-l fi dat Brahmanilor.

Atunci, cel ce face lucrurile, mișcat de dorința de a-și ajuta propriul fiu Arjuna, a luat forma unui Brahman și apropiindu-se de Vasusene, i-a cerut cerceii și armura cu care se născuse.
Eroul dându-și jos armura și cerceii, i-a dat acelui Brahman. Iar Sakra (Indra) i-a dat în schimb o săgeată, adresându-i-se astfel, 'O invincibile, printre persoanele celeste, Asura, oameni, Gandharvi, Nagai, și Rakshasi, cel spre care vei arunca (această armă), ca fi cu siguranță ucis.' Iar fiul lui Surya cunoscut mai întâi ca Vasusena, datorită faptelor sale cărora le-a mers vestea, că și-a dat armură naturală cu care a fost născut fos numit Karna.

Sambhava din Adi parva 1.67

Krișna o porție a lui Narayan - Domnul Suprem
Baladev o porție a devotului Seșa care este un Naga (Șarpe Mistic)
Rukmini o porție a Zeiței Fericii (consoarta lui Narayan) - Șri
Draupadi o porție a lui Saci (regina celeștilor)
(VII)

Iar eroul a început să crească în clasa servitorilor - Suta. Și să știi de asemenea că Kama-- primul dintre cei mai exaltați oameni-- primul dintre cei ce poartă arme -- cel ce-și omoară dușmanii - și cea mai bună parte al Celui ce face ziua (Zeul Soare) - a fost prietenul și consilierul lui Duryodhana. Iar cel numit Vasudeva (Krișna), dotat cu mare vitejie, a fost printre oameni o parte a Celui numit Narayana--Zeul zeilor--etern. Iar Baladeva, a cărui putere era extraordinară, a fost o parte al lui Naga, Seșa.

O monarh, să știi că Pradyumna, de mare energie, a fost Sanat-kumara (unul dintre primii patru fii ai lui Brahmaa). Și în acest fel o porție ai diferiților locuitor celești au devenit oameni exaltați în dinastia lui Vasudeva, făcând să crească gloria acestora. O rege, porții ale familiilor de Apsaras pe care le-am menționat deja, au coborât pe pământ conform instrucțiunilor lui Indra.

Iar 16000 dintre aceste zeițe au devenit, O rege, în această lume a oamenilor, soțiile lui Vasudev (Șri Krișna). Iar o porțiune a lui Șri s-a manifestat pe pământ, pentru gratificarea lui Narayan, în linia lui Bhișmaka. Iar numele ei a fost casta Rukmini. Iar cea fără de greșeală, Draupadi, cu mijlocel subțire ca de vespe, s-a născut ca o parte a lui Saci (regina persoanelor celeste), în linia lui Drupada. Și nu era nici scundă și nici înaltă. Și avea mireasma lotusului albastru, ochi mare asemenea petalelor de lotus, cu coapse rotunde și frumoase, cu părul negru, des și cârlionțat. Era dotată cu toate caracteristicile auspicioase având o strălucire ca cea a smaraldelor, fiind cea care a încântat inimile celor mai de seamă cinci oameni (cei 5 Pandavi: Yudișthir, Bhișma, Argiuna, Nakula și Sahadev).

Iar cele două zeițe Siddhi și Dhriti au devenit mamele celor cinci, cunoscute pe pământ sub numele de Kunti și Madri. Iar cea care fusese Mati a devenit Gandhari fica lui Suvala și soția lui Dritaraștra, tatăl lui Duryodhan.
"Astfel, O rege, ți-am recitat despre aceste manifestări ale Surilor (zeii), Asurii (zeii dușmani ai Surilor), Gandharvilor, Apsara și Rakshasa.

Cei ce au fost născuți pe pământ ca monarhi invincibili în bătălie, acele mari suflete care s-au născut în marea dinastie a lui Yadu, cei ce s-au născut ca monarhi puternici în alte dinastii, cei care s-au născut ca Brahmani și Kshatriyas și Vaisyas au fost amintiți de mine corect. Iar această relatare a acestor apariții, capabilă să dea avere, faimă, urmași, viață lungă și succes, trebuie tot timpul să fie ascultată într-o stare mentală corespunzătoare (liniștită). Și ascultând această relatare a manifestărilor, conform porțiilor din care au provenit, devenind cunoscător al creației, menținerii și distrugerii universului și dobândind înțelepciune, nu vei fi niciodată deprimat, chiar și în cele mai dificile situații.'"