1.5 Două tipuri de devotament kama-rupa

Devoțiunea față de Kṛṣṇa sub forma dorinței amoroase (kāma-rūpā) are două diviziuni.

  • Unul implică dorința de a fi prietena lui Kṛṣṇa. Aceasta se numește sambhogecchā-mayī, sau devoțiune formată din dorința unei relații amoroase directe ca o tânără adolescentă (13-14 ani) îndrăgostită de Krișna ca etern adolescent.
  • A doua diviziune se numește tad-bhāvecchātmikā, o devoție care apare dintr-o dorință de simțire a sentimentelor Rādhei, adică o devoțiune care aprobă și urmează afacerile amoroase a „domnișoarei principale” cu eroul ei Kṛṣṇa. Această a doua categorie este cea în care se încadrează devotamentul prietenelor Śrīmatei Rādhārāṇī (sakhīile).

Printre prietenele sau sakhi-le Rādhārāṇei există din nou mai multe diviziuni, toate acestea participând la spiritul tad-bhāvecchātmikā (dorința pentru acea stare sufletească (a Radhei).

Unele dintre prietenele Radhei au aceeași dragoste atât pentru Rādhā, cât și pentru Kṛṣṇa; 
altele sunt mai înclinate către unul sau altul.

Cele care sunt mai favorabile pentru Śrīmatī Rādhārāṇī, domnișoara principală a lui Kṛṣṇa, sunt cunoscute ca Rādhā-snehādhikā; acestea sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de mañgearī, sau "muguri de flori".

Rūpa Bābāji a dat afecțiunii lor unice sau sentimentului devoțional un nume special, acela de bhāvollāsā rati, pentru că ele se consideră exclusiv slujitorele Śrīmatei Rādhārāṇī și îi sunt mai devotate ei chiar decât lui Śrī Kṛṣṇa însuși.

Serviciul pur devoțional (șuddha bhakti), a cărui definiție generală este dată la începutul „Oceanului Nectarului Extazului Sacru” (Bhakti-rasāmṛta-sindhu 1.1.6: anyābhilāṣitā-śūnyam ...), și anume că este complet lipsit de orice altă dorință își găsește actualizarea cea mai perfectă în acest spirit al prietenelor intime ale Śrīmatei Rādhārāṇī, bhāvollāsā rati.

De-a lungul acestor două lucrări, Bhakti-rasāmṛta-sindhu și Ujjvala-nīlama, însă, numai prima diviziune a devotamentului erotic, adică sambhogecchā-mayī - cea a adepților care doresc să fie iubitele adolescente al tânărului adolescent (kișori) Kṛṣṇa, a fost descrisă pe larg cu toate ingredientele necesare pentru producerea extazului acestei iubiri și experiența emoțiilor transcendentale.

Cu toate acestea, a doua diviziune a devoțiunii erotice a tinerelor adolescente numită tad-bhāvecchātmikā, constând dintr-o dorință de a sluji, promova și împărtăși sentimentele sakhīilor și mañjarīilor Rādhei, care sunt impregnate de un spirit de dedicare completă față de ea , nu a fost descrisă nicăieri  în aceeași mare măsură.

Unele detalii despre acest tip de devotament au fost furnizate ici și colo în multe alte lucrări, deși oarecum obscur. Ar fi o sarcină dificilă pentru o persoană obișnuită să adune aceste detalii într-un mod ordonat pentru contemplare, totuși pentru practicienii vieții devoționale care tânjesc după perfecțiunea mistică a serviciului direct către adolescentul Cuplu Divin, o astfel de cunoaștere este o necesitate absolută .

Fără tipul de îndrumare oferit de un astfel de manual, aspiranții dornici de starea de spirit a unei mañjarī nu ar ști cu adevărat din ce modele ar trebui să se inspire, nici care stări de spirit sunt adecvate, nici cu ale căror sentimente ar trebui să caute să empatizeze. Din acest motiv, pentru un aspirant la mañgearī-bhāva, familiarizarea completă cu emoțiile dominante ale mañjarīilor, specificul lor și așa mai departe, este o necesitate absolută.