El și Adunarea zeilor - copiată din Canaan

Unii creștini afirmă că Dacă ar fi fost o politică evreiască religioasă, se folosea singularul Eloah alături de verbele la singular
și nu ar fi avut loc o contopire a zeului El cu Iehova, ci o renunțare la politeism în favoarea unui singur dumnezeului salvator pentru evrei.
 
Problema este că textele inițiale conțineau toate acele zeități preluate de la fenicienii din Canaan
și ca urmare soluția cea mai simplă a fost
  • ca zeul El, zeul Iehova și zeii (elohim) să fie "traduși" cu un singur cuvânt "Domnul"
  • iar zeii (elohim) să primească verbe la singur (cu unele mici scăpări ale editorilor)
Cultura canaanită a apărut în același timp cu cultura babiloniană din haosul din jurul invaziei / infiltrării semitice a amoriților din Sumeria începând în jurul anului 2.200 î.num.cr. Până în momentul în care stabilitatea culturală a fost restaurată în jurul anului 1800 î.num.cr., babilonienii au existat în Mesopotamia în timp ce canaaniții (fenicieni) au existat de-a lungul Mediteranei. Tăblițe care descriu zeii canaanieni inclusiv Baal au fost găsite în ruinele orașului canaanit Ugarit (actual Ras Shamra), situat pe coasta modernă a Libanului. Aceste tăblițe au fost dictate de preotul principal al lui Ugarit unui scrib între 1375 și 1345 î.num.cr. Orașul în sine a fost distrus în jurul anului 1200 î.num.cr. de către Popoarele Mării în același timp în care israeliții au apărut în istorie.

Extracte din Povestea lui Aqhat
BAAL vorbind - "Deci, tatăl meu, EL taurul, nu-l vei binecuvânta? Creatorul tuturor, nu îi vei arăta favoarea ta?"

O acțiune a zeiței ANAT - "Și-a ștampilat picioarele și a părăsit pământul; apoi s-a îndreptat către (zeul) EL, ...; a deschis cortul lui EL și a intrat în altarul Regelui, tatăl timpului ".

Extracte din Povestea lui Kirta
Visul patriarhului Kirta - "Căci în visul său (zeul) EL a coborât, în viziunea sa, Tatăl Bărbaților. Ulterior EL spune - ridică mâinile la cer, sacrifică-te taurului, tatălui tău EL; servește-l pe  BAAL cu jertfa ta, fiul lui  DAGON cu proviziile tale. "

Adunarea zeilor a sosit, iar BAAL cuceritorul a spus: „Vino acum, EL, cel bun, compătimitorul: binecuvântează-l pe Kirta cel nobil”, (zeul) EL vorbind - O va purta pe Yassib Lad, care va bea laptele de la ASHERAH, va suge sânii fecioarei ANAT, cele două asistente ale zeilor ".
Vezi: