Muntele sfânt

Zeități ca Iehova, Baal, zeul creației El sau Ashera, apar inițial la fenicieni și au fost preluate de la aceștia die evreii veniți în țara Canaanului, și de-a lungul timpului reinventate (șterse sau prezentate cu caracter negativ sau pozitiv de evrei în noi povestiri adaptate lor), așa cum arată descoperirile arheologice din Ugarit, numit acum Ras Shamra, pe coasta de nord a Siriei.

În partea a doua a Ciclului lui Baal, acesta caută să aibă un palat construit în onoarea sa, dar pentru aceasta are nevoie de aprobarea lui El, zeul creației, care apare și în prima Geneză din Biblia evreiască, și este tradus de creștini în mod înșelător cu Domnul, sau Dumnezeu sau Domnul Dumnezeu.
Sora lui Baal, Anat, încearcă să medieze pe lângă zeul El și este invitată de zeul Baal pe Muntele Sfânt, care este de asemenea preluat în Biblia Evreiască (Exodul 15:15-17).

Exodul 15
15. Atunci s-au spăimântat căpeteniile Edomului, Pe conducătorii Moabului cutremur i-a cuprins; Şi toţi câţi trăiesc în Canaan şi-au pierdut cumpătul.
16. Frică şi groază va cădea peste ei. Şi de măreţia braţului Tău, Ca pietrele vor încremeni, Până va trece poporul Tău, Iehova, Până va trece poporul Tău acesta, pe care l-ai câştigat Tu (la Împărțirea neamurilor, așa cum a fost inventată de evrei în Deuteronom 32:1-9).
17. Tu îl vei duce şi-l vei sădi în muntele moştenirii Tale, În locul ce ţi l-ai făcut sălăşluire, Iehova, …
Vezi:
OXFORD  RESEARCH  ENCYCLOPEDIAS