Iehova fiul zeului El- Canaan

Descoperirile arheologice din Ugarit arată că Iehova este fiul zeului patriarch El (present încă în originalul ebraic al Genezei):

sm . bny . yw . ilt (KTU 1.1 IV 14)
“Numele fiului lui El este Yahweh.”

Această propoziție se află pe tăblița din Ugarit (KTU 1.1 IV 14), care nu este în limba ebraică și este mult mai veche decât vestigiile evreiești.

Această traducere mai are varianta in care "ilt" nu este considerat zeul El ci soția sa Ilatu sau Ela, care mai este cunoscută și ca Ashera, dar aceasta nu schimbă în principiu idea de bază, că Jehova (Yahweh, Yawe) este privit că zeu al Furtunii (ca Zeus de la greci) și fiu al zeului El, considerat patriarhul sau creatorul, care apare în această postură și în prima Geneză evreiască (a doua, mai târzie, este modificată cu ... Jehova, vezi originalul evreiesc).

Această informație arată încă o data sursa canaanită din care evreii au copiat.

Variantele modificate ale acestor zeități apar în inscripții evreiești, câteva sute de ani mai târzii. Zeița canaanită Ashera, soția zeului El a fost preluată de evrei de la canaaneni și a fost dată de soție lui ...Yahweh, care inițial era copilul ei, fiind mult timp venerată împreună cu acesta, acest lucru fiind confirmat și arheologic conform inscripțiilor

de la Kuntllet 'Ajrud (850-750 înainte de num. creșt.):
"Te binecuvântez prin Yahwe din Samaria și prin a sa Asherah"

și de la ‘El Qom (850-750 înainte de num. creșt.):
"Uriyahu, regele, a scris acestea: Binecuväntat să fie Urizahu prin Yahveh,
iar dușmanii săi au fost dovediți prin Așerah lui Yahveh."

Au trecut multe sute de ani până când evreilor le-a fost impus Jehova (Zeus redenumit) ca unică zeitate națională.