Betlehem sau Nazaret

Autorul evangheliei „După Luca“, care a apărut mult mai târziu, după cum și autorul la începutul lucrării sale recunoaște, știa că Isus era cunoscut ca „Isus din Nazareth”, acest lucru fiind amintit în

  • „După Marcu“ 1:9, precum și în
  • „După Ioan“ 1:45 und se spune:

Filip a găsit pe Natanael şi i-a zis: Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise în Lege şi proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret.

De remarcat este faptul că în același timp în „După Ioan“ Isus este prezentat în varianta inițială de fiu al lui Iosif, vezi Isus - Regele Iudeilor. Totuși doar câteva versete mai departe „După Ioan“ 1:49 contrazice, fără nici o explicație afirmația anterioară despre tatăl lui Isus, numindu-l pe acesta din urmă "Fiul zeului"; în acest sens vezi Isus - origine umană.

Pe de altă parte, Nazaretul, orașul natal al lui Isus, nu avea pe timpul acestuia un renume tocmai bun iar acest lucru este evidențiat în cuvintele lui Natanael („După Ioan“ 1:46) "Şi i-a zis Natanael: Din Nazaret poate fi ceva bun?"
În acel timp Nazaretul era un cătun neînsemnat ai cărui locuitori trăiau în grotele săpate în dealul calcaros sau în case simple din piatră de calcar; un loc trist care nu avea nimic demn de a fi văzut. Isus nu era celebrat ca "marele fiu al orașului nostru", căci oamenii știau prea bine, cine era Isus, care până nu demult urmase meseria de dulgher a tatălui său.

Autorul lui "După Luca" a vrut inițial să-l prezinte pe Isus ca viitor Rege al Iudeilor și prin tatăl său Iosif l-a prezentat ca având origine regală din casa Regelui David, conform cu 1.Cronici 17:11-14, așa cum afirmă în  "După Luca" 2.2-7  și recensământul lui Quirinius, creând totodată și un arbore genealogic regal, (vezi Înțelesul a arborilor genealogici).

Acest arbore genealogic, precum și cel din "După Matei" nu sunt sprijiniți de nici o sursă evreiască privind casa regală a lui David.
Acești arbori genealogici regali, au devenit după divinizarea lui Isus, prin schimbarea paternității acestuia, lipsiți de sens.

2. Călătoria "sfintei familii" din Nazaret la Betlehem, datorită unui Recensământ al lui Quirinius nu a avut loc, pentru că un astfel de Recensământ nu a avut loc, vezi Recensământul lui Quirinius