Eu sunt ușa
Spusele lui Isus – Eu sunt ușa
"după Ioan" 10:9 " Eu sunt uşa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui..."
- Această afirmație este foarte improbabilă, având în vedere că inițial Isus nu fusese prezentat ca fiul „Duhului Sfânt“ trimis de Iehova, zeul evreilor, ci ca fiu al lui Iosif, prin care Isus putea deveni un Christos, ca rege uns al Iudeilor, vezi
Lipsa de sens a arborilor genealogici
Isus prezentat inițial ca având origine umană
- Aceste cuvinte, care par să fie deosebit de importante, nu apar însă în nici o altă „evanghelie“, iar creștinii afirmă că tocmai de aceea există mai multe „evanghelii”. Acest răspuns însă nu este mulțumitor, dacă luăm în considerație că trei din „cele patru“ au versete comune:
"după Luca" are cu "după Matei" 240 de versete comune;
"după Luca" are cu "după "Marcu" 350 de versete comune;
"după "Marcu" are cu "după Matei" 600 de versete comune.
Deci maximum 240 de versuri sunt comune celor trei „evanghelii” și astfel dacă luăm în considerație că ar fi existat un document (necunoscut, numit Q-Quelle – Sursa) din care cele trei „evanghelii“ au copiat, doar 240 Verse par să fi fost originale, restul fiind adăugiri ale diferitelor secte creștine timpurii care și-au asumat autoriatea asupra acelor lucrări, care pentru prima dată sunt amintite în literatura creștină de Irineu în 184, num. creștină:
1. "după Matei" – secta Ebioniților
2. "după "Marcu" la secta celor care afirmă ca Isus este diferit de Christos
3. "după Luca" la secta Marcioniților
4. "după Ioan" la secta Valentiniștilor
Secte pe care Irineu mai întâi Irineu le combate ca fiind eretice, pentru că inițial acesta prezentase dovezi conform unor altor evanghelii, după care Isus nu fusese vezi - Isus a trăit până la adânci bătrâneți, dar mai târziu devine el însuși un fan al acestor scrieri, pe care le va folosi în lupta sa împotriva Gnosticilor Creștini.
3. Aceste cuvinte atribuite lui Isus, care par să fie deosebit de importante, nu apar însă în nici o altă „evanghelie“, iar creștinii afirmă că tocmai de aceea există mai multe evanghelii. Acest răspuns însă nu este mulțumitor, dacă luăm în considerație că există chiar și povești care sunt repetate în „evanghelii“ diferite vezi " Minunea din Capernaum ".